Percheziţii în Franța într-o anchetă privind gestionarea fondului de combatere a separatismului lansat după asasinarea profesorului Paty

Publicat:

Autorităţile franceze au efectuat marţi percheziţii la locuinţele mai multor persoane vizate de o anchetă privind gestionarea fondului de combatere a “separatismului” creat după asasinarea, în 2020, a profesorului Samuel Paty, relatează AFP, potrivit agerpres

Jurnalistul Mohamed Sifaoui, coresponsabil al principalei asociaţii care a beneficiat de acest fond, era aşteptat marţi în faţa comisiei de anchetă a Senatului care a început în mai o serie de audieri în acest dosar, dar nu s-a putut prezenta din cauză că locuinţa sa a fost una din cele vizate de percheziţii, a anunţat preşedintele comisiei de anchetă.


Citește și : POTOP în Cuba! Trei oameni au murit şi mii de evacuări

A fost percheziţionat şi domiciliul celuilalt responsabil al aceleiaşi asociaţii, Cyril Karunagaran, au precizat surse judiciare.

Cei doi sunt autorii unui proiect – Uniunea societăţilor de educaţie fizică şi pregătire militară – care a primit cea mai mare sumă din fondul în cauză, cunoscut ca “Marianne”, şi anume 355.000 de euro.

O altă percheziţie a avut loc la locuinţa prefectului Christian Gravel, fost şef al structurii care gestionează acest fond din Ministerul francez de Interne. Gravel a demisionat pe 6 iunie, după publicarea unui raport ce denunţă “tratamentul privilegiat” acordat de acesta uneia dintre asociaţiile beneficiare.

Percheziţiile s-au desfăşurat în cadrul anchetei lansate pe 4 mai, prezidată de un judecător de instrucţie, pentru deturnare de fonduri publice şi abuz de încredere privind gestionarea fondului anti-separatism.

Lansat pe 20 aprilie 2021 de Marlene Schiappa, atunci ministru delegat pentru cetăţenie, în urma şocului provocat de asasinarea profesorului Samuel Paty, fondul Marianne, dotat iniţial cu 2,5 milioane de euro, viza finanţarea de asociaţii care promovează valorile republicii franceze pentru a lupta împotriva “separatismului” şi islamului radical pe reţelele sociale.

Marlene Schiappa urmează la rândul ei să fie audiată miercuri de comisia de anchetă pentru a-şi clarifica rolul în procesul de selectare a celor 17 asociaţii laureate.

Citește și : Macron: Contraofensiva ucraineană va dura ‘câteva săptămâni, chiar luni’ – VIDEO

Membri ai familiei lui Samuel Paty s-au declarat “lezaţi” după primele dezvăluiri privind folosirea îndoielnică a acestor subvenţii.

La 16 octombrie 2020, profesorul Samuel Paty a fost decapitat în plină zi, în apropierea şcolii din suburbia pariziană Conflans-Saint-Honorine unde preda, de Abdullah Anzorov, un tânăr de 18 ani de origine cecenă. Atacatorul, împuşcat mortal de poliţie, dorea să se răzbune pe profesor pentru că acesta le arătase elevilor săi în vârstă de 13 ani caricaturi cu profetul Mahomed în timpul unui curs referitor la libertatea de exprimare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.