Perciun se plânge de lipsa profesorilor (VIDEO): ‘Avem un deficit de 7.000 de cadre didactice’

Publicat:

Perciun se plânge de lipsa profesorilor (VIDEO): ‘Avem un deficit de 7.000 de cadre didactice’

În R. Moldova există un deficit de 7.000 de cadre didactice, iar acesta riscă să se amplifice, reieșind din faptul că 30% dintre profesori sunt pensionari.

Datelor au fost oferite de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, care a precizat în cadrul unei emisiuni televizate că autoritățile planifică să intervină pe mai multe dimensiuni, precum atragerea salarială, transmite jurnal.md.


„Dincolo de mesajele publice legate de problemele din sistem, trebuie să existe și o recunoștință, și o apreciere a lucrurilor bune. Avem rezultate bune la olimpiade, avem elevi care fac performanță, avem profesori care schimbă destine, de aceea trebuie să apreciem, pentru că acest mesaj contează pentru viitorii profesori”, a declarat Dan Perciun.

Citeşte şi: Cetățenii R.Moldova vor simți beneficiile integrării europene cu mult înainte de aderarea propriu-zisă

„La moment deficitul se acoperă printr-o suprasarcină pe care o îndeplinesc celelalte cadre didactice, lucrează pe o normă și jumătate o bună parte dintre ele. 30% din cei care lucrează astăzi în sistem sunt pensionari, de aceea probabilitatea ca acest deficit să devină și mai semnificativ în perioada următoare este mare. Noi avem câteva intervenții pe care le facem, dar problema este serioasă și o să ia ceva timp rezolvarea ei, dar și decizii mai puțin ușoare privind reorganizarea sistemului. Aspectele salariale sunt importante, de aceea o să existe majorarea de 15% din 1 ianuarie. E un efort de 1,6 miliarde pe care îl facem. Odată cu creșterea economică o să mai reorientăm resurse adiționale spre educație. Aceasta va fi categoria care o să beneficieze de cele mai mari majorări”, a adăugat ministrul.

Perciun se plânge de lipsa profesorilor (VIDEO): ‘Avem un deficit de 7.000 de cadre didactice’

Adițional, statul oferă formări și recalificări gratuite, au fost dublate bursele studenților la pedagogie, urmează să fie dublată indemnizația pentru cei care merg în instituțiile de învățământ după absolvire – de la 120.000 la 200.000 de lei, a enumerat Dan Perciun.

„Vom simplifica lucrul ăsta birocratic al profesorilor, care-i apasă foarte mult, pentru ca să aibă mai mult timp să se ocupe de copii și nu de hârtii. Intervenim pe toate dimensiunile”, a adăugat Perciun.

Ministrul a mai spus că deficitul e generat și de faptul că avem multe școli în care învață un număr infim de elevi.

„Atunci când ai o instituție de învățământ cu 10 copii, tu și pentru acei 10 copii trebuie să ai profesori. O să avem aici un întreg pachet de măsuri anul viitor. Investim în 35 de școli din rândul școlilor mari care mai pot absorbi copii, până la două milioane de euro fiecare. Oferim o alocație pentru toți părinții care au copii în școli mai mici de 50 de elevi ca să aibă oportunitatea să meargă într-o școală apropiată, procurăm 70 de autobuze și suntem în discuții pentru a oferi prânzuri gratuite pentru copiii care sunt transportați. Încercăm să mergem pe această abordare stimulativă, să încurajăm părinții să ia această decizie de sine stătător”, a declarat Dan Perciun.

Perciun se plânge de lipsa profesorilor (VIDEO): ‘Avem un deficit de 7.000 de cadre didactice’

În ceea ce privește profesorii din școlile care se vor închide, ministrul afirmă că le vor fi asigurate condiții astfel încât să nu plece din sistem.

„Ținând cont de acest deficit al cadrelor didactice, nu vrem să pierdem niciunul. Respectiv, dacă avem un cadru didactic într-o școală cu cinci copii și acei copii mâine decid să meargă la o școală mai bună din satul apropiat, suntem gata și lor să le plătim adițional, să le asigurăm transport, pentru că este mare nevoie de fiecare cadru didactic. Dar vrem să asigurăm copiilor acces la educație de calitate, pentru că, din păcate, în școlile mici, din ceea ce arată și rezultatele la PISA, și rezultatele la BAC – în școlile mici și performanța educațională este redusă”, a punctat ministrul Educației.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar În circa cinci miliarde de ani, Soarele va intra...

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o ‘amenințare existențială’ din cauza crizei climatice

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o 'amenințare existențială' din cauza crizei climatice Cele mai importante stațiuni de schi din...

Începe ‘sezonul’ Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024

Începe 'sezonul' Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024 Premiile Nobel din 2024 vor fi decernate începând cu 8 octombrie, când Academia Regală...

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân – studiu

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân - studiu Un nou studiu realizat de Food Packaging Forum Foundation din Elveția a identificat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.