Perciun: Va fi organizată o probă adițională a examenelor de absolvire a gimnaziului

Publicat:

Perciun: Va fi organizată o probă adițională a examenelor de absolvire a gimnaziului

Elevii care nu au reușit să promoveze examenele de clasa a IX-a vor mai avea o șansă să susțină probele în luna august, atunci când va fi organizată o sesiune adițională a examenelor. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Totodată, ministrul a precizat că anul viitor, examenele de absolvire a gimnaziului vor fi organizate după modelul celor de bacalaureat, prin crearea centrelor de desfășurare a probelor, monitorizarea externă a acestora și evaluarea centralizată a lucrărilor, fără însă a fi utilizate camerele de luat vederi, transmite MOLDPRES.


„Vom desfășura o probă adițională a examenelor de clasa a IX-a în luna august, în perioada 19 – 23 august, pentru ca să oferim copiilor o a treia șansă de a susține examenul de gimnaziu. Îndemnul nostru către profesori, directori, șefi de direcție, este să se mobilizeze și să ajute copiii să treacă un examen simplu, elementar de clasa a IX-a, cel puțin cu nota 5, după nouă ani de studii. În multe cazuri vorbim despre instituții de învățământ în care în clasa a IX-a sunt 5 – 7 sau 8 copii. Sper că într-o lună de zile, lucrând cu 3 – 5 – 7 copii, se poate compensa”, a opinat ministrul.

Decizia de a organiza o probă adițională de susținere a examenului a fost luată după ce în acest an, în opt raioane, examenele de absolvire a gimnaziului au fost monitorizate de aproximativ 400 de voluntari, iar circa 30% dintre lucrări au fost reevaluate la Chișinău. Ca rezultat, rata de promovabilitate a scăzut.

Astfel, la nivel național, a fost înregistrată o descreștere a ratei de promovabilitate la examenul de matematică de la 99 la sută anul trecut – la 95% în sesiunea curentă. La limba română rata a scăzut de la 98,8% până la 98,2%, la istorie – de la 99,7% la 98,8%, iar la limba română pentru alolingvi – de la 99,5% la 98,3 %.

„În raionul Cimișlia, care tradițional era o rată de promovabilitate de 100%, în acest an rata a scăzut la 64%. Avem 36 la sută din elevii de clasa a IX-a din Cimișlia care nu au putut să susțină examenul de matematică. La Cantemir, rata de promovabilitate a scăzut de la 97% la 68%, la Drochia de la 100% la 73%, la Șoldănești de la 100% la 78%. Probabil, dacă am fi reevaluat toate lucrările am fi văzut o scădere și mai dramatică. Asta este astăzi realitatea, cel puțin în aceste raioane. Dacă am fi replicat acest exercițiu în întreaga tară, am fi văzut rezultate similare peste tot. Asta vorbește despre faptul că examenul în ansamblu nu reflectă competențele și cunoștințele elevilor și ascunde realitatea, iar în acest proces de ascundere a realității participă întreg sistemul educațional, mimând în esență calitatea”, a spus Dan Perciun.

În aceste condiții, Ministerul Educației și Cercetării își propune ca anul viitor să fie organizate centre de desfășurare a examenului de gimnaziu după modelul examenelor de bacalaureat. „Vom avea instituții de învățământ desemnate în calitate de centru de desfășurare a examenului, unde vor merge copiii pentru a-l susține și unde vom putea să asigurăm o monitorizare. Totodată, vom evalua centralizat lucrările la examenul de clasa a IX-a, așa cum facem și în cazul examenului de bacalaureat. O să aplicăm în esență aceleași reguli la clasa a IX-a, pe care le aplicăm și la bacalaureat, cu excepția camerelor de luat vederi. Deci, nu o să introducem cameră anul viitor, dar vom avea centre de desfășurare a examenului, vom avea monitorizare externă și vom avea evaluarea centralizată a lucrărilor”, a precizat ministrul.

În acest an, examenele naționale de absolvire a gimnaziului s-au desfășurat în perioada 3-13 iunie. La acestea au participat circa 30 000 de elevi.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Expoziția dedicată artistului leton Valdis Bušs, la Muzeul Național de Artă al Moldovei

Expoziția dedicată artistului leton Valdis Bušs, la Muzeul Național de Artă al Moldovei Peisajele în culori aprinse, imortalizate pe pânză, pot fi admirate la o...

Primele delegaţii au sosit în satul olimpic, cu opt zile înainte de debutul JO de la Paris

Primele delegaţii au sosit în satul olimpic, cu opt zile înainte de debutul JO de la Paris Primele delegaţii au sosit joi dimineaţă în satul...

Siegfried Mureşan: Victoria de astăzi a Ursulei von der Leyen este o victorie a Europei

Siegfried Mureşan: Victoria de astăzi a Ursulei von der Leyen este o victorie a Europei Victoria de astăzi a preşedintei Ursula von der Leyen este...

Vor fi simplificate procedurile vamale dintre R. Moldova și statele din zona euromediteraneeană

Vor fi simplificate procedurile vamale dintre R. Moldova și statele din zona euromediteraneeană Agenții economici din Republica Moldova vor putea să participe mai activ în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.