Pericol de Salmonella în mai multe loturi de ouă

Publicat:

Pericol de Salmonella în mai multe loturi de ouă

Mai multe loturi de ouă au fost depistate de către specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) ca fiind cu pericol de Salmonella.

Și asta după ce s-a depistat repetat bacteria Salmonella Enteritidis, în probele de fecale recoltate de la găinile ouătoare dintr-o unitate producătoare.


Citeşte şi: Un tsunami de 50 de centimetri a lovit la sud de Tokyo – Stiripesurse.md

Acest fapt a fost constatat în cadrul controalelor oficiale inopinate la mai multe unități de comercializare și la un depozit al operatorului din domeniul alimentar S.C. Rediagro S.R.L. verificările au fost efectuate în perioada 19-20 septembrie.

Pericol de Salmonella în mai multe loturi de ouă

Potrivit celor de la ANSA, s-a constatat că ouăle provenite de la fabrica de producere și colectare a ouălor erau comercializate sub categoria A (ouă de consum), operatorul, astfel,  încălcând cadrul legal.

„În conformitate cu reglementările în vigoare, ouăle provenite de la păsările suspectate sau bolnave nu pot fi comercializate fără procesare adecvată. Conform Hotărârea Guvernului nr. 1208/2008 privind comercializarea ouălor pentru consum uman, ouăle care nu corespund categoriei A (ouă proaspete pentru consum uman direct) trebuie clasificate ca ouă de categoria B și livrate unei unități autorizate pentru procesare sau alte destinații non-alimentare”, ne informează reprezentanții ANSA.

Mai mult, medicul veterinar al unității date a eliberat certificate veterinare pe blanchete anulate prin Ordinul ANSA. Aceasta reprezintă încă o încălcare gravă a cadrului legal sanitar-veterinar, ce pune în pericol sănătatea consumatorului și nu respectă prescripțiile ANSA.

Pericol de Salmonella în mai multe loturi de ouă

În context, specialiștii vin cu informații suplimentare despre acele ouă. Este vorba despre producătorul S.C. Rediagro S.R.L. din satul Târnova, r. Dondușeni, codul 3MD DN 006.

Unitățile de comerț unde pot fi vândute ouăle cu codul producătorului 3MD DN 006, se găsesc la următoarele adrese:

–         ghereta comercială nr. 3A, mun. Chişinău, str. Sarmisegetuza, 12/1;

–         ghereta comercială nr. 7 b, mun. Chişinău, str. Independenței, 26/2;

–         secția comercială nr. 25, mun. Chişinău, bd. Dacia, 16/1;

–         ghereta comercială nr. 89, mun. Chişinău, str. Ion Creangă, 47/1;

–         ghereta comercială nr. 4/1, mun. Chișinău, str. Mitropolit Varlaam, 63;

–         ghereta comercială nr. 5/1, mun. Chişinău, str. Mitropolit Varlaam, 63;

–         ghereta comercială nr. 20, mun. Chişinău, str. Mitropolit Varlaam, 63;

–         ghereta comercială nr. 5/1, mun. Chişinău, şos. Hîncești, 60/1;

„Totodată, nu excludem faptul că și în alte unități de comerț, DIN LOCURI NEAUTORIZATE, se pot găsi aceste ouă. De aceea, rugăm insistent consumatorii să verifice codul produsului dat”, ne mai spun specialiștii.

În acest sens, ANSA vine cu un șir de recomandări:

  • Persoanele, care au achiziționat acest produs, sunt rugate să nu-l consume și sunt îndreptățite să îl returneze unităților de comerț de unde a fost procurat;
  • Operatorii din domeniul alimentar, deținători ai produselor neconforme, sunt obligați să le retragă de pe piață și să colaboreze cu ANSA, pentru a preveni riscurile asupra sănătății publice.

Totodată, pentru a preveni contaminarea încrucișată, în aceeași unitate nu trebuie comercializate ouă neconforme (din categoria B), în comun cu ouă de categoria A. Operatorii care nu iau măsurile necesare de retragere a produselor neconforme sunt pasibili de răspundere juridică.

Pericol de Salmonella în mai multe loturi de ouă

Recomandări pentru producătorii de ouă:

După utilizarea ouălor din cutiile de carton recomandam interzicerea reutilizării acestuia în scopul protejării măsurilor de biosecuritate și reducere a prevalenței salmonelelor în efectivele de animale și păsări.

Pentru depunerea plângerilor sau raportarea abaterilor: Cetățenii sunt îndemnați să contacteze ANSA la subdiviziunile teritoriale sau la:

Telefon: 0(22) 26 46 87

Linia Verde: 0 800 800 33

Viber: 067675544

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netflix, noutățile lunii octombrie. Top filme și seriale

Netflix, noutățile lunii octombrie. Top filme și seriale Netflix a pregătit pentru luna octombrie sezonul 2 din „The Diplomat”, un nou capitol din viaţa zbuciumată...

Muntele Everest crește în înălțime

Muntele Everest crește în înălțime Oamenii de știință au descoperit că muntele Everest, cel mai înalt din lume, crește în înălțime. Ei au încercat să...

Cum se mai ‘simte’ cafeaua noastră cea de toate zilele în 2024?

Cum se mai 'simte' cafeaua noastră cea de toate zilele în 2024? Pe 1 octombrie sărbătorim Ziua Mondială a Cafelei. E – la fel ca...

Bombă de o tonă din Al Doilea Război Mondial, găsită în sudul Budapestei

Bombă de o tonă din Al Doilea Război Mondial, găsită în sudul Budapestei O bombă de producţie americană din Al Doilea Război Mondial, cu greutatea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.