X

Perioadă sezon ambrozie: când începe și cât durează

Perioadă sezon ambrozie: când începe și cât durează

Dacă pentru mulți luna august reprezintă sfârșit de vară, cu zile în care se mai pot bucura de soare și relaxare, pentru unii dintre moldoveni, această lună nu este un motiv de bucurie. Vorbim despre persoanele alergice la ambrozie, pentru care strănutul, lăcrimarea excesivă a ochilor și congestia nazală sunt la ordinea zilei. Calvarul începe în luna august și poate dura inclusiv până în luna noiembrie, din cauza vântului care favorizează răspândirea polenului acestei plante. Chiar dacă legea prevede că planta trebuie stârpită, aceasta în continuare poate fi văzută pe marginea drumurilor, pe terenurile lăsate în paragină sau chiar în spațiile verzi din oraș.

Cătălina Roșca a aflat pentru prima dată că este alergică la ambrozie în anul 2019. Simptomele care persistau, Cătălina le asocia cu o simplă răceală, dar a înțeles mai târziu că de fapt este alergică și că va fi dependentă de preparatele antihistaminice, potrivit moldova1.md.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

„Cel mai greu mi-a fost în următorii ani, pentru că în primul an nu ai așa simptome dificile, dar în următorii ani aveam ochi roșii, nasul înfundat, mâncărimi în gât, respirație îngreunată și puteam să strănut chiar de douăzeci de ori”.

Cătălina povestește că începe tratamentul cu mult înainte de perioada de înflorire a ambroziei. Anual, scoate din buzunar peste trei mii de lei doar pe medicamente.

„Cel mai dificil mi-a fost de fapt în sarcină, fiindcă atunci medicul mi-a recomandat să nu iau niciun medicament și să încerc să mă protejez prin evitarea plimbărilor în aer liber”.

Printre cei alergici la această plantă sunt și copiii. Diana Grigoraș povestește că fetița ei în vârstă de șapte ani este alergică la ambrozie de mică.

„S-au început primele simptome fără febră cu analizele bune. Nasul înfundat, strănut, anume când ieșea în mediul înconjurător, când avea contact la școală cu flori sau cu altceva”.

Moldovenii spun că ambrozia le dă mari bătăi de cap, iar simptomele sunt foarte deranjante.

„- Da, nas înfundat, strănut. – Când ați observat că aveți alergie la ambrozie? – Am patru, cinci ani. – Și cum vă tratați? – La medicul de familie mi se prescrie tratament.”

– Mai înainte nu știam de la ce, dar după, când s-a transmis prin televizor am înțeles deja de la ce. – Ce simptome aveți? – Ochii lăcrimează, nasul”.

Pe lângă medicația specifică, medicii recomandă persoanelor alergice să evite plimbările în aer liber îndeosebi în zilele cu vânt și mențină un nivel mai ridicat al umidității în locuințe.

Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii

„Sunt persoane care deja sunt diagnosticate cu această maladie, ei știu și încep tratamentul cu două săptămâni înainte de a se începe ambrozia. Ca recomandări generale pentru pacienți, în primul rând, plimbarea, pentru cei care știu că au această maladie în această perioadă, pe cât se poate de posibil să plece la odihnă. Curățenia umedă zilnică, ar fi bine să fie un barometru care măsoară nivelul umidității în casă”, spune medicul Georgeta Rusu.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2023, au fost înregistrați peste 3000 de bolnavi cu rinită alergică, provocată de plante, printre care și ambrozia. Legea prevede cei care nu cosesc ambrozia. Persoanele fizice riscă o amendă de până la 1500 de lei, iar cele juridice – de până la 6000 de lei.

Tags: ambrozieaugust
Sănătate