Persoanele care merg la teatru, muzee și galerii de artă au un risc mai mic de deces prematur (studiu)

Publicat:

Vizitele regulate la muzee, galerii de arta, teatru si concerte pot prelungi viata, sugereaza o cercetare realizata în Marea Britanie, citată de Press Association, potrivit agerpres.

Un studiu recent, la care au participat 6.710 de persoane, a concluzionat ca persoanele care intra în contact cu arta la câteva luni sau mai des prezinta o reducere cu 31 de procente a riscului de deces prematur.


Chiar si în cazul persoanelor care s-au bucurat de activitati culturale mai rar – o data sau de doua ori pe an – a fost observat un risc redus cu 14 procente de deces în perioada medie de monitorizare de 12 ani, în comparatie cu indivizii care nu au intrat în contact cu evenimente artistice sau culturale.

Rezultatele s-au mentinut chiar si atunci când au fost luati în considerare factori susceptibili sa influenteze aceste rezultate (starea civila, statutul profesional, nivelul de trai, educatia sau grupurile sociale).

Pentru acest studiu publicat în jurnalul stiintific British Medical Journal (BMJ) participantilor li s-a solicitat sa mentioneze cât de frecvent au intrat în contact cu arta si evenimentele culturale.

La studiu au participat persoane cu vârste peste 50 de ani – vârsta medie de 66 ani – 54% fiind femei.

Cercetatorii de la University College London au concluzionat: ”Implicarea în arte receptive ar putea prezenta o asociere protectoare cu longevitatea în cazul adultilor mai în vârsta. Aceasta asociere s-ar putea explica partial prin diferente în ceea ce priveste cognitia, sanatatea mintala si activitatea fizica între cei care se angajeaza în arte si cei care nu fac acest lucru si se mentine chiar si atunci când modelul este ajustat în functie de anumiti factori”.

Si alte studii anterioare au relevat ca persoanele care intra în contact cu artele îsi pot îmbunatati astfel starea fizica si psihica, fiind observate beneficii în ceea ce priveste depresia, dementa, durerea cronica si sindromul de fragilitate, noteaza Press Association.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rapperul american Kanye West, în vizită la Moscova

Rapperul american Kanye West, în vizită la Moscova Rapperul american Kanye West, care a stârnit în mod repetat polemici în Statele Unite, se află la...

Castelul Balmoral din Scoția își va deschide porțile pentru public pentru prima dată

Castelul Balmoral din Scoția își va deschide porțile pentru public pentru prima dată Castelul Balmoral, refugiu scoțian al familiei regale din Marea Britanie încă din...

Cum au ajutat urzicile un botanist să rezolve mai multe crime

Cum au ajutat urzicile un botanist să rezolve mai multe crime Botanistul criminalist Patricia Wiltshire a dezvăluit modul în care cunoștințele sale despre urzici au...

Cum vă poate prelungi viața usturoiul. Un studiu arată că scade colesterolul, reglează glicemia și tensiunea

Cum vă poate prelungi viața usturoiul. Un studiu arată că scade colesterolul, reglează glicemia și tensiunea Un studiu efectuat recent pe 1.500 de persoane arată...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.