X

Persoanele care trăiesc în sărăcie sunt cele mai afectate de căldurile extreme din Europa (studiu)

Persoanele care trăiesc în sărăcie sunt cele mai afectate de căldurile extreme din Europa

Valurile de caniculă din Europa, care devin mai puternice, mai frecvente și mai lungi de la an, la an, au ucis zeci de mii de oameni în ultimii ani, iar cercetătorii constată că rata de mortalitate este disproporționat de mare între cei care trăiesc în sărăcie, relatează cotidianul The Guardian, citând studii recente din Spania.

„Este de bun simț”, a spus Julio Díaz Jiménez, profesor la Institutul de Sănătate Carlos III din Madrid. „Un val de căldură nu este același lucru atunci când trăiești la comun cu alte trei persoane și nu ai aer condiționat, ca atunci când trăiești într-o vilă cu acces la piscină și aer condiționat.”

Citeşte şi: Procurorii revizuiesc acuzarea împotriva lui Trump pentru încercări de a anula rezultatul alegerilor din 2020 – Stiripesurse.md

Díaz Jiménez face parte dintr-un grup de cercetători care în 2020 a publicat un studiu despre modul în care căldura extremă a afectat 17 districte din Madrid. Au constatat că valurile de căldură au avut un impact asupra ratei mortalității în doar trei districte – acelea în care veniturile gospodăriilor erau sub medie.

Persoanele care trăiesc în sărăcie sunt cele mai afectate de căldurile extreme din Europa

Oamenii cu venituri mai mici nu au acces la locuințe de calitate, mulți trăind în case supraaglomerate, slab ventilate. Chiar și atunci când aerul condiționat este disponibil, persoanele cu venituri mai mici nu-l pot folosi, din motive financiare. Accesul acestui grup la asistență medicală este limitată și mulți lucrează în sectoare precum agricultura și construcții, unde sunt expuși în mod regulat la temperaturi ridicate.

La începutul acestui an, ONG-ul Salvați Copiii a avertizat că unul din trei copii din Spania nu a reușit să se răcorească acasă. Organizația a avertizat că această situație ar putea avea o influență „foarte dăunătoare” asupra sănătății mentale și fizice a peste două milioane de copii.

Europa este un continent care se încălzește mult mai rapid decât în ​​alte părți ale lumii, iar un studiu publicat anul acesta în Nature Medicine arată că în 2023 – pentru moment cel mai cald din istoria meteorologiei – valurile de caniculă și incendiile extinse de vegetație au ucis aproape 50.000 de oameni. Este de așteptat ca în curând, 2024 să fie decretat anul cel mai cald din istorie.

Tags: aer condiţionatcalduraeuropaInstitutul de Sănătate Carlos III din Madridsărăcie
Social