Persoanele de culoare continuă să fie puternic discriminate în Franţa

Publicat:

Persoanele de culoare continuă să se confrunte cu “numeroase forme de discriminare” în Franţa, potrivit unui raport al unui organism oficial publicat joi, care recomandă “decolonizarea minţii”, într-un moment în care manifestaţiile împotriva rasismului au adunat mii de oameni în stradă în ultimele săptămâni, informează France Presse, potrivit agerpres.

Trebuie să “decolonizăm minţile”, conchide raportul anual al Comisiei Naţionale Consultative pentru Drepturile Omului (CNCDH), transmis premierului Edouard Philippe.


Citește și : Scoţia va trece la o nouă etapă de relaxare

Deşi documentul de aproximativ 350 de pagini a fost redactat în martie, acesta se face ecoul evenimentelor din ultimele săptămâni şi al manifestaţiilor împotriva rasismului şi violenţei poliţieneşti, scrie agenţia de presă citată.

Sâmbătă, mii de oameni au ieşit în stradă, la apelul familiei lui Adama Traore, un tânăr negru care a murit în iulie 2016, după arestarea sa de către jandarmi.

Comisia semnalează un paradox: “În timp ce minoritatea neagră este împreună cu minoritatea evreiască cea care are cea mai bună imagine”, potrivit barometrului său privind toleranţa francezilor, “este expusă zilnic la prejudecăţi ofensatoare şi la numeroase discriminări”.

“Pe reţelele de socializare sau pe stadioane, există un rasism împotriva negrilor extrem de crud, animalizant şi violent, construit în opoziţie cu un standard alb”, notează ea.

Potrivit Comisiei, “la baza rasismului anti-negri se află în acelaşi timp o istorie, o cultură şi un set de prejudecăţi”.

“Ca şi lupta pentru egalitatea de gen, lupta împotriva rasismului faţă de minoritatea neagră necesită o conştientizare a fenomenului de către societate în ansamblu, o decolonizare a minţilor”, scrie ea în raport.

CNCDH subliniază, de asemenea, “supra-reprezentarea persoanelor negre în ocupaţii cu un nivel scăzut de calificare”, cum ar fi femeile de serviciu, gunoieri, paznici, profesii solicitante fizic pentru bărbaţi.

De asemenea, documentul aminteşte de o anchetă a Apărătorului drepturilor (2016) potrivit căreia, în timpul unui control de identitate, persoanele “care se consideră negre” sunt “în măsură mai mare victime ale comportamentelor neconforme cu etica poliţiei şi riscă mai mult să fie insultate sau chiar brutalizate”.

Prin urmare, Comisia îndeamnă autorităţile publice “să desfăşoare anchete care să permită o mai bună cunoaştere a discriminării”, să dezvolte instrumente precum testările, “în special în serviciile publice, secţiile de poliţie şi jandarmi”, fără totuşi ca acestea să se transforme în statistici etnice, interzise în Franţa.

Preşedintele Emmanuel Macron nu susţine aceste metode, în pofida unei dezbateri în cadrul guvernului pe această temă. El a îndepărtat această idee săptămâna aceasta, preferând “acţiuni concrete de combatere a discriminării”.

Primul său ministru a estimat joi că rezultatele raportului “comandă o conştientizare colectivă”.

Citește și : Trump denunță deciziile ‘oribile şi orientate politic’ ale Curţii Supreme a SUA

CNCDH sfătuieşte, de asemenea, să fie lansate “campanii de comunicare împotriva stereotipurilor faţă de persoanele de culoare, arătând în special diversitatea lor socială, economică şi profesională”.

În fine, recomandă ca programele şcolare să se concentreze mai mult pe “rădăcinile multiculturale ale Franţei şi contribuţiile lor la cultura naţională”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.