X

Peru anunţă primul deces al unui pacient infectat cu variola maimuţei

Un pacient seropozitiv care a renunţat la tratamentul împotriva HIV şi a fost infectat cu variola maimuţei a murit luni în Peru, ţară în care au fost raportate peste 300 de cazuri de infectare, a declarat un responsabil din domeniul sanitar, informează AFP, potrivit agerpres.

Bărbatul de 45 de ani “a ajuns la spital în stare foarte gravă, cu variola maimuţei; starea sa de sănătate s-a deteriorat după ce a abandonat tratamentul împotriva HIV”, a declarat directorul Spitalului Naţional Dos de Mayo, Eduardo Farfan, la un post de radio local.

Citeşte şi: Israelul se teme de atacuri după presupusa arestare a unui lider al Jihadului Islamic – Black News

“Nu a murit de variola maimuţei, ci de o septicemie” cauzată de un sistem imunitar slăbit, a adăugat directorul spitalului din Lima.

“Problema este că acesta a fost un pacient cu alte morbidităţi”, ceea ce l-a făcut mai vulnerabil “şi l-a decompensat”, a precizat Farfan.

Bărbatul, “foarte infectat” cu acest virus, a fost admis în spital miercuri, iar “germenii care i-au invadat pielea i-au comprimat plămânii”, a explicat directorul spitalului.

Spania a anunţat două cazuri de deces asociate variolei maimuţei, primele din Europa. Un caz a fost de asemenea raportat în Brazilia, iar altul în India.

Citeşte şi: Casa Albă: Pelosi are ‘dreptul’ de a vizita Taiwanul! – Black News

Cu toate acestea, nu este clar dacă variola maimuţei a fost cauza acestor patru decese. Autopsiile sunt încă în curs în Spania. În Brazilia, autorităţile susţin că pacientul care a decedat prezenta alte patologii grave.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat la sfârşitul lunii iulie variola maimuţei drept urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională, cel mai înalt nivel de alertă, pentru a consolida lupta împotriva acestei boli, numite şi ortopoxvirusul simian. Este pentru a şaptea oară când OMS declară o urgenţă internaţională (un mecanism iniţiat în 2005), după ce a făcut acest lucru pentru gripa A în 2009, Ebola în 2014 şi 2018, poliomielită în 2014, virusul Zika în 2017 şi coronavirusul (COVID-19) în 2020, această urgenţă sanitară globală fiind încă în vigoare.

Tags: Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).Peruvariola maimuţei
Categorii: Știrile zilei