Peru va solicita Chile în vederea judecării lui Alberto Fujimori pentru sterilizările forţate

Publicat:

Peru va cere guvernului de la Santiago de Chile să extindă convenţia de extrădare a fostului preşedinte Alberto Fujimori cu scopul a-l putea urmări penal pentru sterilizarea forţată a mii de femei între 1996 şi 2000, au făcut cunoscut sâmbătă autorităţile judiciare, notează AFP, potrivit agerpres.  

Procuratura generală “va prezenta la momentul oportun o cerere extinsă de extrădare din Chile”, a precizat procurorul însărcinat cu dosarul, Carmen Rosa Crisostomo.


Citește și : Singapore a confirmat primul caz de transmitere locală a variantei Omicron

Alberto Fujimori, 83 de ani, este în prezent spitalizat sub paza poliţiei, pentru o problemă cardiacă. Fostul preşedinte, extrădat din Chile în 2007, ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare din 2007 pentru corupţie şi crime împotriva umanităţii comise în timpul celor zece ani când s-a aflat la putere.

Săptămâna trecută, judecătorul peruan Rafael Martinez a indicat că se loveşte, pentru a-l judeca pentru sterilizările forţate, de faptul că convenţia de extrădare cu Chile nu prevedea acest capăt de acuzare.

Sâmbătă, el a decis să-l pună sub acuzare pe Alberto Fujimori şi mai mulţi foşti miniştri, înainte ca autorităţile judiciare să suspende procedura, la cererea apărării, pentru nerespectarea scrisorii acordului de extrădare.

Se estimează că circa 270.000 de femei, majoritatea indigene care nu vorbeau spaniola, au fost forţate să se supună ligaturii trompelor în scopul sterilizării, în cadrul Programului naţional de sănătate a reproducerii şi planificării familiale introdus de fostul preşedinte Fujimori.

Scopul acestui program a fost reducerea natalităţii în Peru pentru a favoriza creşterea economică. Cel puţin 18 femei au murit în cursul acestor operaţii, potrivit cifrelor oficiale.

Citește și : Diplomatul american Karen Donfried va vizita săptămâna viitoare Ucraina şi Rusia

Au fost depuse aproximativ 1.317 plângeri privind sterilizările forţate, un caz deschis în 2002 şi apoi clasat înainte de a fi redeschis de mai multe ori.

Printre acuzaţi se numără Alejandro Aguinaga, medic personal al lui Alberto Fujimori, fost ministru al sănătăţii şi parlamentar din partea Forţei Populare, partidul lui Keiko Fujimori, fiica şi moştenitoarea politică a fostului preşedinte.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ministra Sănătății a avut o întrevedere cu înalți oficiali ai OMS

Ministra Sănătății a avut o întrevedere cu înalți oficiali ai OMS Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a avut ieri, 1 iulie, o întrevedere cu înalți oficiali...

Forţele aeriene ucrainene anunţă că au distrus un depozit de muniţii rusesc în Crimeea

Forţele aeriene ucrainene anunţă că au distrus un depozit de muniţii rusesc în Crimeea Comandantul forţelor aeriene ucrainene, Mikola Oleşciuk, a declarat marţi că acestea...

Usatîi vorbește despre ‘greșeala lui Spînu’: Este nevoie de o conducere profesionistă, care va dezvolta CFM

Usatîi vorbește despre 'greșeala lui Spînu': Este nevoie de o conducere profesionistă, care va dezvolta CFM Andrei Spînu greșește, atunci când spune că statul nu...

Alaiba îl acuză pe Ceban că susține business-ul rusesc: Cumpără membrane bituminoase pentru reparațiile din oraș de la o companie din Rusia

Alaiba îl acuză pe Ceban că susține business-ul rusesc: Cumpără membrane bituminoase pentru reparațiile din oraș de la o companie din Rusia Ministrul Economiei Dumitru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.