Pescuitul,acvacultura,turismul de coastă,transportul maritim,activităţile portuare şi construcţiile navale îşi reduc impactul asupra mediului şi a climei (Comisia Europeană)

Publicat:

Comisia Europeană a propus luni o nouă abordare pentru o economie albastră durabilă în UE pentru industriile şi sectoarele legate de oceane, mări şi zone de coastă, informează un comunicat al Executivului comunitar, potrivit agerpres.

O economie albastră durabilă este esenţială pentru atingerea obiectivelor Pactului verde european şi pentru asigurarea unei redresări verzi şi favorabile incluziunii în urma pandemiei.


Citește și : Numărul de infectări zilnice din India începe să scadă pentru prima dată în ultimele 25 de zile

Toate sectoarele economiei albastre, inclusiv pescuitul, acvacultura, turismul de coastă, transportul maritim, activităţile portuare şi construcţiile navale, vor trebui să îşi reducă impactul asupra mediului şi a climei. Pentru a combate crizele climatice şi cele legate de biodiversitate, avem nevoie de mări sănătoase, ale căror resurse să fie utilizate în mod durabil pentru a crea alternative la combustibilii fosili şi la producţia de alimente tradiţionale.

Tranziţia către o economie albastră durabilă necesită investiţii în tehnologii inovatoare. Energia valurilor şi energia maremotrică, producţia de alge, dezvoltarea de unelte de pescuit inovatoare sau refacerea ecosistemelor marine vor crea noi locuri de muncă şi întreprinderi verzi în economia albastră.

CE stabileşte o agendă detaliată pentru ca economia albastră. Astfel, vor fi realizate obiectivele de neutralitate climatică şi de reducere la zero a poluării, în special prin dezvoltarea energiei din surse regenerabile offshore, prin decarbonizarea transportului maritim şi prin ecologizarea porturilor. O combinaţie durabilă de energie oceanică, inclusiv energia eoliană, energia termică, energia valurilor şi energia maremotrică ar putea genera un sfert din energia electrică a UE în 2050. Porturile sunt esenţiale pentru conectivitatea şi economia regiunilor şi a ţărilor din Europa şi ar putea fi utilizate ca centre energetice.

De asemenea, se va face posibilă trecerea la o economie circulară şi va fi redusă poluarea – inclusiv prin standarde reînnoite pentru proiectarea uneltelor de pescuit, pentru reciclarea navelor şi pentru dezafectarea platformelor offshore, precum şi prin acţiuni de reducere a poluării cu materiale plastice şi microplastice.
Va fi conservată biodiversitatea şi se va investi în natură – protejarea a 30% din zona maritimă a UE va inversa declinul biodiversităţii, va spori stocurile de peşte, va contribui la atenuarea schimbărilor climatice şi la rezilienţa la acestea şi va genera beneficii financiare şi sociale semnificative. Impactul pescuitului asupra habitatelor marine va fi în continuare redus la minimum.

În plus, va fi sprijinită adaptarea la schimbările climatice şi rezilienţa zonelor costiere – activităţi de adaptare, cum ar fi dezvoltarea infrastructurii verzi în zonele costiere şi protejarea litoralului împotriva riscului de eroziune şi de inundaţii vor contribui la conservarea biodiversităţii şi a peisajelor, aducând beneficii turismului şi economiei costiere.

CE va asigura o producţie durabilă de alimente – producţia durabilă şi noi standarde de comercializare pentru fructele de mare, utilizarea algelor şi a ierbii de mare, un control mai strict al pescuitului, precum şi cercetarea şi inovarea în ceea ce priveşte fructele de mare pe bază de celule vor contribui la conservarea mărilor Europei. Prin adoptarea orientărilor strategice ale UE privind acvacultura durabilă, Comisia s-a angajat, de asemenea, să dezvolte acvacultura durabilă în UE.

Măsurile urmăresc îmbunătăţirea gestionării spaţiului maritim – noul Forum albastru pentru utilizatorii mării în vederea coordonării unui dialog între operatorii offshore, părţile interesate şi oamenii de ştiinţă care participă la activităţi de pescuit, acvacultură, transport maritim, turism, energii din surse regenerabile şi alte activităţi va stimula schimburile de cooperare în vederea utilizării durabile a mediului marin. Un raport referitor la punerea în aplicare a Directivei UE privind amenajarea spaţiului maritim va fi publicat în 2022, în urma adoptării planurilor naţionale de amenajare a spaţiului maritim în martie 2021.

Citește și : Supuşii Coroanei britanice sunt invitaţi să planteze copaci pentru jubileul de platină al reginei Elisabetei a II-a

De asemenea, Comisia va continua să creeze condiţiile pentru o economie albastră durabilă la nivel internaţional, în conformitate cu Agenda privind guvernanţa internaţională a oceanelor.

“Sănătatea oceanelor este o condiţie prealabilă pentru o economie albastră prosperă. Poluarea, pescuitul excesiv şi distrugerea habitatelor, împreună cu efectele crizei climatice, ameninţă biodiversitatea marină bogată de care depinde economia albastră. Trebuie să adoptăm o nouă abordare şi să dezvoltăm o economie albastră durabilă, în care protecţia mediului şi activităţile economice să meargă mână în mână”, a afirmat Frans Timmermans, vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde.

La rândul său, Virginijus Sinkevicius, comisarul pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, a declarat: “Pandemia a afectat sectoarele economiei marine în moduri diferite, dar toate sectoarele au fost lovite în profunzime. Avem oportunitatea de a o lua de la capăt şi dorim să ne asigurăm că redresarea nu se mai axează pe simpla exploatare, ci pune accentul pe durabilitate şi rezilienţă. Prin urmare, pentru a fi cu adevărat ‘verzi’, trebuie să gândim albastru”.

Comisia Europeană şi Grupul Băncii Europene de Investiţii, compus din Banca Europeană de Investiţii şi Fondul European de Investiţii (FEI), vor coopera mai mult cu privire la o economie albastră durabilă. Instituţiile vor colabora cu statele membre pentru a răspunde nevoilor de finanţare existente în vederea reducerii poluării în mările europene şi pentru a sprijini investiţiile în inovarea albastră şi în bioeconomia albastră.

Noul Fond european pentru afaceri maritime, pescuit şi acvacultură – în special prin intermediul platformei sale “BlueInvest” şi al noului Fond BlueInvest – va sprijini tranziţia către lanţuri valorice mai durabile bazate pe oceane, mări şi activităţi costiere. Pentru a finanţa în continuare transformarea, Comisia a invitat statele membre să includă investiţiile pentru o economie albastră durabilă în planurile lor naţionale de rezilienţă şi redresare, precum şi în programele lor operaţionale naţionale pentru diferite fonduri ale UE, de acum până în 2027. Vor furniza sprijin şi alte programe ale UE, cum ar fi programul de cercetare Orizont Europa, şi va fi instituită o misiune dedicată oceanelor şi apelor.

În ceea ce priveşte investiţiile private, în cadrul deciziilor de investiţii relevante ar trebui să se aplice principiile şi standardele de durabilitate convenite, cum ar fi Iniţiativa privind finanţarea economiei albastre durabile, finanţată de UE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.