Peskov: Moscova este pregătită să poarte negocieri cu Ucraina chiar dacă Zelenski este la putere

Publicat:

Peskov: Moscova este pregătită să poarte negocieri cu Ucraina chiar dacă Zelenski este la putere

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis joi, 25 iulie, că Moscova este pregătită să poarte negocieri cu Ucraina în vederea încetării conflictului, chiar dacă Volodimir Zelenski, a cărui legitimitate este contestată de Rusia, este la putere la Kiev, relatează Reuters, conform Agerpres.

Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a susținut miercuri, în cursul unei vizite în China, că Ucraina este dispusă să deschidă negocieri doar dacă se respectă suveranitatea și integritatea teritorială a țării, însă a precizat că „o asemenea disponibilitate nu este observată la ora actuală la partea rusă“.


Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

De asemenea, Moscova a atras atenția în urmă cu ceva timp că mandatul de cinci ani al lui Zelenski s-a încheiat în luna mai, iar în Ucraina ar fi trebuit organizate alegeri.

Întrebat despre posibile negocieri cu liderul de la Kiev, Dmitri Peskov a declarat: „Rusia este în general deschisă unui proces de negociere. Dar mai întâi trebuie să înţelegem cât de pregătită pentru asta este partea ucraineană şi cât i se permite părţii ucrainene să facă asta de către cei care o controlează“.

 „Suntem deschişi la atingerea obiectivelor noastre”

Până acum aţi văzut că s-au făcut declaraţii foarte diferite şi nu este încă clar. Mai mult, pe lângă problema cu legitimitatea lui Zelenski, există şi problema interdicţiei legale (din Ucraina – n. red.) privind orice contacte şi negocieri cu partea rusă. De aceea, sunt încă multe de lămurit şi trebuie primite lămuriri“, a spus în fața reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Presa a dorit să știe dacă Kremlinul acceptă să negocieze cu Zelenski sau respinge o asemenea posibilitate, iar Peskov a susținut că „nu este o întrebare uşoară. Din punct de vedere legal, această problemă (n. red a legitimităţii preşedintelui Ucrainei) se află pe agendă, dar din punct de vedere practic suntem deschişi la atingerea obiectivelor noastre prin negocieri. Deci sunt posibile mai multe opţiuni”.

Agenția de știri Reuters amintește faptul că Rusia l-a catalogat pe Volodimir Zelenski drept o marionetă. Liderul de la Kiev și Occidentul sunt de părere că în vreme de război regulile politice normale trebuie suspendate.

Aceeași sursă a informat în luna mai că Vladimir Putin este gata să încheie conflictul din Ucraina prin intermediul unui armistițiu negociat, însă este și pregătită să continue lupta în cazul în care Kievul și Occidentul nu reacționează.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Ulterior, în iunie, Putin a anunțat că Rusia va pune capăt războiului doar dacă Kievul renunță la planurile de aderare la NATO și cedează cele patru regiuni cucerite de ruși.

Ucraina a reacționat și a respins cerințele, spunând că sunt echivalente cu o capitulare. 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pharrell Williams va purta flacăra olimpică în regiunea pariziană

Pharrell Williams va purta flacăra olimpică în regiunea pariziană Muzicianul şi creatorul de modă american Pharrell Williams va purta flacăra olimpică, vineri, în regiunea pariziană,...

Curs de instruire pentru consilieri locali și primari, desfășurat la Primăria Bălți

Curs de instruire pentru consilieri locali și primari, desfășurat la Primăria Bălți Pe 25 iulie curent, în sala de ședințe a Primăriei municipiului Bălți, Institutul...

Popșoi: Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a R.Moldova în UE

Popșoi: Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a R.Moldova în UE Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a Republicii...

Lucrările la Autostrada ‘Unirii’ A8, care leagă Moldova de Transilvania, vor începe în septembrie

Lucrările la Autostrada 'Unirii' A8, care leagă Moldova de Transilvania, vor începe în septembrie Lucrările la Autostrada “Unirii” A8, care leagă Moldova de Transilvania, pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.