X

Peskov: R. Moldova va ajunge la gazele naturale din Rusia

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitrii Peskov, a declarat că R. Moldova va ajunge la gazele naturale, iar contactele dintre R. Moldova și Gazprom continuă, mai ales că Chișinăul ar avea careva datorii pentru gazele rusești.

Oficialul de la Kremlin a comentat recentele declarații ale ministrul Energiei, Victor Parlicov, potrivit căruia R. Moldova nu va mai cumpăra gaze naturale de la Gazprom.

Citește și : CNA a sechestrat bunuri în valoare de peste 12 milioane de lei

Reprezentantul Kremlinului a menționat, că R. Moldova, cel mai probabil, continuă să achiziționeze gaze rusești, dar de pe piața spot și în detrimentul ei, deoarece piața spot este volatilă.

„Pe piața spot, puteți cumpăra gaze, care, în cele din urmă, cel mai probabil, se vor dovedi a fi rusești, pe piața europeană. Nu este exclus că R. Moldova a făcut acest lucru, dar piața spot este atât de schimbătoare încât astăzi poate fi mai ieftină decât gazele de conductă, iar mâine poate fi mult mai scumpă decât gazele de conductă”, a spus Peskov.

În ceea ce privește aprovizionarea cu gaze a Transnistriei în contextul refuzului autorităților de la Chișinău de a utiliza serviciile Gazprom, Peskov a declarat că este important să se continue furnizarea de resurse energetice în regiune.

Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, R. Moldova intenționează să achiziționeze gaze din surse alternative, cumpărându-le de pe piața europeană și la prețuri mai mici decât cele din contractul cu Gazprom.

  Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a susținut un briefing de presă în care a prezentat rezultatele auditului datoriilor istorice ale Moldovagaz, dar și acțiunile Guvernului pentru protejarea consumatorilor de gaz.

Astfel, Guvernul R. Moldova a propus achitarea a 8,6 milioane de dolari către Gazprom, astfel încât subiectul datoriilor istorice să fie închis.

Citește și : Moldova și UE au semnat un acord crucial pentru aderare

Ulterior, premierul Dorin Recean a venit cu o reacție la rezultate auditului și a declarat că R. Moldova nu are de gând să plătească datorii inexistente, iar cetățenii nu trebuie să achite facturile corespunzător.

La scurt timp, S.A. Moldovagaz a venit cu o reacție la rezultatele auditului datoriilor istorice față de Gazprom. Potrivit reprezentanților companiei, la moment este prematur de a se pronunța referitor la constatările, concluziile și aprecierile din document.

Tags: Dmitrii PeskovgazpromkremlinR. Moldova
Categorii: ExterneȘtirile zilei