X

Peste 1.000 de pelerini au murit la Mecca. Egiptul a format o celulă de criză

Peste 1.000 de pelerini au murit la Mecca. Egiptul a format o celulă de criză

Numărul pelerinilor morți în acest an a depășit 1.000, mai mult de jumătate dintre aceștia fiind credincioși neînregistrați care au efectuat marele pelerinaj musulman Hajj la Mecca, în Arabia Saudită, pe căldură extremă, relatează The Guardian. 

Noile decese raportate joi au inclus 58 de egipteni, potrivit unui diplomat arab care a furnizat o defalcare potrivit căreia din cei 658 de egipteni care au murit 630 erau pelerini neînregistrați, scrie adevarul.ro.

Aproximativ 10 țări au raportat 1.081 de decese în timpul pelerinajului, care reprezintă unul dintre cei cinci piloni ai islamului pe care toți musulmanii au datoria să-l îndeplinească cel puțin o dată în viață.

Pelerinajul Hajj-ul, al cărui moment este determinat de calendarul islamic lunar, a căzut din nou în acest an în timpul verii saudite caniculare.

Centrul meteorologic național a raportat o temperatură maximă de 51,8 C săptămâna aceasta la Marea Moschee din Mecca.

Un studiu saudit publicat luna trecută a arătat că temperaturile din zonă cresc cu 0,4 C în fiecare deceniu.

În fiecare an, zeci de mii de pelerini încearcă să se alăture hajj-ului prin canale neregulate, întrucât nu își permit să plătească permisele oficiale mult prea scumpe pentru mulți dintre ei.

Autoritățile saudite au raportat că au evacuat sute de mii de pelerini neînregistrați din Mecca în această lună, însă se pare că mulți dintre ei sunt dintre cei care au participat la principalele rituri ce au început vinerea trecută. Acest grup era cel mai vulnerabil, întrucât fără autorizații oficiale nu au putut accesa spațiile cu aer condiționat prevăzute pentru cei 1,8 milioane de pelerini înregistrați.

„Oamenii erau obosiți după ce au fost urmăriți de forțele de securitate înainte de ziua lui Arafat. Erau epuizați”, a declarat joi un diplomat arab despre rugăciunile în aer liber de sâmbătă, care au marcat punctul culminant al pelerinajului.

Diplomatul a explicat că principala cauză a morții pelerinilor egipteni a fost căldura extremă, care a provocat complicații legate de hipertensiune arterială și alte probleme de sănătate

Oficialii egipteni au mers în vizită la spitale pentru a obține informații și a ajuta pelerinii egipteni să primească îngrijiri medicale, a anunțat joi ministerul de externe într-un comunicat.

„Cu toate acestea, există un număr mare de cetățeni egipteni care nu sunt înregistrați în bazele de date pentru hajj, ceea ce presupune un efort dublu și un timp mai îndelungat pentru a căuta persoanele dispărute și a le găsi rudele”, se mai arată în comunicat.

Președintele Egiptului Abdel Fatah al-Sisi a ordonat ca o „celulă de criză” condusă de prim-ministru să se ocupe de procedurile necesare.

Sisi a subliniat „necesitatea unei coordonări imediate cu autoritățile saudite pentru a facilita primirea cadavrelor decedaților și pentru a simplifica procesul”, se arată într-un comunicat al biroului său.

Pakistanul și Indonezia au confirmat, de asemenea, mai multe decese joi.

Din cei aproximativ 150.000 de pelerini ai săi, Pakistanul a înregistrat până acum 58 de morți, a spus un diplomat. „Cred că, având în vedere numărul mare de oameni, având în vedere vremea, acest fapt este pur și simplu natural”, a spus diplomatul.

În ceea ce privește Indonezia, care a avut aproximativ 240.000 de pelerini, numărul morților a crescut la 183, a declarat ministerul său pentru afaceri religioase, comparativ cu 313 decese înregistrate anul trecut.

Decese ale pelerinilor au fost confirmate și de Malaysia, India, Iordania, Iran, Senegal, Tunisia, Sudan și regiunea autonomă irakiană Kurdistan. În multe cazuri, autoritățile nu au precizat cauza.

Tags: au murit la MeccaPeste 1.000 de pelerini
Categorii: ExterneȘtirile zilei