X

Peste 1.000 de soldaţi afgani s-au retras în Tadjikistan după confruntări cu talibanii

Peste 1.000 de soldaţi afgani s-au retras în Tadjikistan (fostă republică sovietică din Asia Centrală) în noaptea de duminică spre luni după confruntări cu talibanii, a anunţat Comitetul de stat tadjik pentru securitatea naţională într-un comunicat, citat de AFP, potrivit agerpres

Potrivit comunicatului, preluat de agenţia de presă publică tadjikă Khovar, ‘1.037 de soldaţi ai trupelor guvernamentale afgane s-au retras pe teritoriul Tadjikistanului pentru a-şi salva viaţa după confruntări armate cu talibanii’.

Citește și : Putin aprobă noua Strategie de Securitate Naţională a Rusiei

‘Combatanţii talibani au preluat controlul total’ asupra a şase districte din provincia Badakhshan, în nord-estul Afganistanului, a cărui frontieră comună cu Tadjikistanul se întinde pe o distanţă de 910 kilometri.

Mai multe sute de soldaţi afgani au trecut deja frontiera cu Tadjikistanul, fugind din calea ofensivei desfăşurate de talibani în ţară în ultimele săptămâni. Tadjikistanul i-a lăsat întotdeauna să treacă, evocând ‘principiul bunei vecinătăţi şi respectarea poziţiei de non-ingerinţă în afacerile interne ale Afganistanului’.

Talibanii deţin de la sfârşitul lunii iunie controlul asupra celui mai important punct de trecere a frontierei cu Tadjikistanul şi alte rute care duc spre această ţară, precum şi districtele care duc spre marele oraş afgan Kunduz, la aproximativ 50 de kilometri distanţă.

Talibanii şi-au intensificat ofensiva de la începutul lunii mai, când a început retragerea soldaţilor americani care ar trebui să se încheie în următoarele zile.

Citește și : Tadjikistan decretează vaccinarea obligatorie pentru toate persoanele de peste 18 ani

În faţa eşecurilor succesive înregistrate de armata afgană, în special în provinciile din nordul ţării, Pentagonul a anunţat o posibilă ‘încetinire’ a operaţiunilor de retragere, iar şeful forţelor americane din Afganistan, generalul Scott Miller, nu a exclus marţea trecută reluarea loviturilor aeriene împotriva talibanilor.

Tags: AfganistanScott MillerTadjikistantalibani
Categorii: Știrile zilei