X

Peste 10.000 de persoane trăiesc în adăposturi speciale după prăbuşirea unui baraj hidroelectric în sud-estul Laosului

Peste 10.000 de persoane au fost salvate din locuinţele lor inundate şi trăiesc în prezent în adăposturi speciale, după prăbuşirea unui baraj hidroelectric în sud-estul Laosului, informează DPA, potrivit agerpres.

Nouă adăposturi au fost construite în districtul Sanamxay din provincia Attapeu, iar un altul a fost construit în districtul Pakxong din provincia Champasak, a precizat luni cotidianul Vientiane Times.

Citește și : Uniunea Europeană consideră că rezultatele alegerilor legislative din Cambodgia sunt lipsite de credibilitate

Aceste adăposturi nu sunt însă suficiente pentru a primi toate persoanele afectate de inundaţii, a declarat pentru aceeaşi publicaţie Onphiew Phothilath, directorul departamentului de Sănătate din Attapeu.

“Mulţi oameni au nevoie de mai multă asistenţă, deoarece viitura le-a luat totul”, a declarat oficialul din Laos.

Unii dintre sinistraţi prezintă infecţii cutanate şi diaree, iar oamenii din acele tabere au nevoie urgentă de ajutoare speciale, precum alimente, apă potabilă, medicamente şi pături.

Căutările pentru găsirea celor 123 de oameni daţi dispăruţi în ultima săptămână se desfăşoară cu “o dificultate extremă” din cauza nivelului ridicat al apei. Fotografii publicate luni de ABC Laos News îi arată pe membrii echipajelor de salvare înaintând cu dificultate printr-un strat de noroi care ajunge până la nivelul taliei.

Presa centrală din Laos a confirmat săptămâna trecută 27 de decese, însă localnicii au anunţat pe reţelele de socializare că bilanţul victimelor ar putea fi mult mai mare, prin prisma întârzierilor cu care sunt publicate rapoartele oficiale şi a reticenţei guvernului comunist de a dezvălui informaţii publice în această privinţă.

Barajul hidroelectric Xepian-Xe Nam Noy, care era în construcţie în momentul prăbuşirii sale pe 23 iulie, a eliberat 5 miliarde de metri cubi de apă. Mii de locuinţe au fost inundate şi distruse.

Citește și : Bilanțul incendiilor din California a ajuns la şapte morţi

În prezent, în Laos există 46 de baraje hidroelectrice, iar altele se află în etapa de planificare.

Prim-ministrul Thongloun Sisoulith a declarat duminică pentru presa locală că Guvernul va alcătui o echipă ce va investiga companiile implicate în construcţia acestui baraj de 1 miliard de dolari, iar acea anchetă va fi realizată “în cea mai responsabilă, transparentă şi corectă manieră”.

Tags: adăposturiAttapeubarajLaosviitură
Categorii: Știrile zilei