Peste 10.000 de proceduri judiciare, deschise în Rusia pentru ‘discreditarea’ armatei după martie 2022

Publicat:

Peste 10.000 de proceduri judiciare, deschise în Rusia pentru ‘discreditarea’ armatei după martie 2022

Peste 10.000 de proceduri judiciare au fost deschise în Rusia pentru “discreditarea” armatei după martie 2022, a informat miercuri mass-media independentă Mediazona pe baza datelor instanţelor, care arată o reprimare totală a vocilor împotriva războiului din Ucraina, relatează AFP.

Rusia şi-a extins arsenalul represiv de la începutul invaziei sale în Ucraina, pe 24 februarie 2022, pedepsind răspândirea a ceea ce ea consideră a fi “informaţii false” despre armată sau “discreditarea” forţelor sale armate


La sfârşitul anului 2022, poliţia din Rusia deschisese 5.614 de proceduri împotriva persoanelor acuzate că ar fi “discreditat” armata şi 8.590 în total la sfârşitul lui 2023, potrivit Mediazona.

Pragul de 10.000 de proceduri judiciare a fost depăşit “în prima săptămână a lunii august”, a precizat sursa citată.

Aceste proceduri sunt deschise pentru presupusa încălcare a articolului din codul administrativ rus care interzice “discreditarea” forţelor armate şi persoanele vizate riscă amenzi cuprinse între 300 şi 500 de euro.

O persoană poate fi însă urmărită penal “în cazul încălcării repetate” a acestui articol în cursul anului ce urmează unei prime sancţiuni, iar apoi riscă până la şapte ani de închisoare.

Proceduri penale de acest gen, după recidive pentru “discreditarea” armatei, au fost deschise până acum împotriva a 194 de persoane, potrivit ONG-ului pentru drepturile omului OVD-Info.

Disidentul rus Oleg Orlov, în vârstă de 71 de ani, figură a ONG-ului Memorial, co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022, a fost el însuşi urmărit penal în cadrul acestei scheme, după ce a denunţat în mai multe rânduri invazia rusă din Ucraina.

În februarie, el a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare, apoi eliberat în cadrul unui schimb de deţinuţi între ţările occidentale şi Moscova, pe 1 august.

Din februarie 2022, mii de persoane au fost ameninţate, sancţionate sau condamnate pentru opoziţia lor faţă de Kremlin şi invazia din Ucraina. În Rusia există 762 de deţinuţi politici, potrivit ONG-ului Memorial.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ecologiştii solicită Tanzaniei să interzică vânătoarea sportivă de elefanţi

Ecologiştii solicită Tanzaniei să interzică vânătoarea sportivă de elefanţi Ecologiştii au solicitat Tanzaniei să pună capăt vânătorii de elefanţi pentru trofee într-o vastă rezervaţie care...

Papa Francisc a primit un nou scaun ultrauşor cu rotile

Papa Francisc a primit un nou scaun ultrauşor cu rotile Papa Francisc a primit duminică un nou scaun ultrauşor cu rotile, construit de către o...

Rusia trimite recruți ‘fără experiență’ pentru a apăra regiunea Kursk

Rusia trimite recruți 'fără experiență' pentru a apăra regiunea Kursk Rusia trimite recruți „fără experiență” pentru a apăra zonele din regiunea de graniță Kursk, relatează...

Ucrainenii anunță că au capturat 100 de prizonieri ruși la Kursk

Ucrainenii anunță că au capturat 100 de prizonieri ruși la Kursk Ucrainenii anunță miercuri că au capturat 100 de prizonieri ruși la Kursk și că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.