X

Peste 100.000 de persoane au fost strămutate din instabilităţii din Burkina Faso (ONU)

Peste 100.000 de persoane au fost strămutate din cauza luptelor între diferite facţiuni şi a haosului din Burkina Faso, majoritatea în ultimele două luni, conform unui raport al ONU făcut public marţi, relatează Reuters, scrie Agerpres.

“Pentru prima dată în istoria sa, Burkina Faso se confruntă cu strămutări interne masive”, se arată în raport.

Citește și : Nancy Pelosi transmite Uniunii Europene şi NATO că SUA rămân un partener angajat

“Raiduri repetate ale diverselor grupări armate şi insecuritatea în regiuni ca Centru-Nord, Nord şi Sahel au declanşat de asemenea o situaţie de urgenţă fără precedent”, conform ONU.

Guvernul şi grupurile umanitare au început un plan de ajutor de 100 de milioane de dolari pentru a sprijini 900.000 de persoane, a mai precizat raportul.

Burkina Faso este o ţară fără ieşire la mare din vestul Africii care se învecinează în nord cu ţări din regiunea Sahel ca Niger şi Mali, unde grupări militante, unele având legături cu Al-Qaida şi Statul Islamic, comit atacuri de mai mulţi ani.

În plus faţă de insurecţia islamică din nord, în 2018 Burkina Faso a început să sufere de pe urma unor atacuri ale unor militanţi necunoscuţi în est şi atacuri în capitală şi în alte părţi comise de Grupul de Sprijin pentru Islam şi Musulmani (JNIM).

Această grupare militantă este activă în întreaga regiune Sahel, conform unui raport al think-tank-ului International Crisis Group (ICG).

Citește și : Fostul premier spaniol va fi audiat ca martor în procesul separatiștilor catalani

“Pentru prima dată de la independenţă, autorităţile statului Burkina Faso au pierdut controlul asupra unor părţi din ţară”, a precizat raportul ICG, publicat luna trecută.

Începând de anul trecut, armata şi-a intensificat operaţiunile ca răspuns la înrăutăţirea situaţiei legate de securitate în nordul ţării. Însă activiştii pentru drepturile omului acuză autorităţile de omoruri extrajudiciare şi de arestări arbitrare care ar putea înrăutăţi instabilitatea.

Tags: Burkina FasoICGindependentaJNIMlupteONUsahel
Categorii: Știrile zilei