X

Peste 100 de preoţi suspectaţi de abuzuri au rămas activi în cadrul Bisericii în Portugalia

Peste 100 de preoţi suspectaţi de abuzuri asupra copiilor au rămas activi în posturi din cadrul Bisericii în Portugalia, potrivit directorului comisiei care investighează această problemă, informează Reuters, potrivit agerpres

Comisia, care şi-a început activitatea în ianuarie 2022, a precizat în raportul său final publicat luni că cel puţin 4.815 copii au fost abuzaţi sexual de membri ai Bisericii Catolice din Portugalia – majoritatea preoţi – într-un interval de 70 de ani.

Citește și : NATO devine din ce în ce mai implicată în conflictul din Ucraina

Comisia a adăugat că aceste dezvăluiri sunt doar ”vârful aisbergului”, iar cele 4.815 cazuri sunt numărul ”minim absolut” al victimelor.

”Este cu aproximaţie (numărul de preoţi acuzaţi) şi va fi cu siguranţă peste 100”, a declarat pentru postul de televiziune SIC psihiatrul pentru copii Pedro Strecht, care a condus comisia.

Comisia a spus că pregăteşte o listă a preoţilor acuzaţi şi care lucrează în continuare, listă ce va fi trimisă Bisericii şi procuraturii.

Strecht a spus că cei care figurează pe listă ar trebui să fie înlăturaţi din posturi sau cel puţin să li se interzică să interacţioneze cu copii şi adolescenţi pe perioada investigaţiei.

Jose Ornelas, conducătorul Conferinţei Episcopilor, a spus că instituţia nu a primit încă lista. Strecht a precizat că o vor primi ”în curând”.

”Papa Francisc a spus că… abuzatorii de minori nu pot ocupa posturi în cadrul preoţiei atâta timp cât se dovedeşte că persoana respectivă este un abuzator”, a spus Ornelas, adăugând că Biserica nu va conduce ”o vânătoare de vrăjitoare” împotriva membrilor săi.

Strecht a spus că Biserica are ”datoria morală şi etică să colaboreze cu autorităţile judiciare” în această problemă.

Episcopii portughezi se vor întâlni pe 3 martie pentru a analiza posibilitatea implementării ”unor mecanisme mai eficiente şi mai adecvate” în scopul prevenirii unui abuzuri viitoare, a spus Ornelas.

Citește și : Primul avion saudit în peste zece ani a aterizat în Siria pentru a aduce ajutoare

Tags: Pedro StrechtportugaliaPreoţi
Categorii: Diaspora