X

Peste 109.000 de americani au murit anul trecut din cauza unor supradoze

Peste 109.000 de americani au murit din cauza unor supradoze în perioada ianuarie 2022-ianuarie 2023, în uşoară creştere faţă de anul precedent, arată date provizorii publicate miercuri de Centrul SUA pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC), transmite Reuters, informează agerpres

În perioada ianuarie 2021 – ianuarie 2022, numărul deceselor prin supradoză a fost de 107.764, conform datelor CDC.

Citește și : ONU îşi reduce la aproape jumătate ajutorul alimentar acordat Siriei

Această creştere s-a înregistrat în pofida apelurilor administraţiei preşedintelui Joe Biden la măsuri de combatere a dependenţei şi consumului în exces de droguri în rândul americanilor.

În mai, administraţia Biden a impus sancţiuni împotriva a 17 persoane şi entităţi din China şi Mexic acuzate de implicare în producţia de pastile de fentanil contrafăcute. Fentanilul contrafăcut joacă un rol important în criza opioidelor şi a supradozelor de droguri din SUA.

Decesele prin supradoze în Statele Unite au trecut prima dată pragul simbolic de 100.000 în 2021, în contextul în care pandemia de COVID a perturbat acordarea asistenţei medicale şi a amplificat problemele de sănătate mintală. Acest efect a fost exacerbat de disponibilitatea pe scară largă a unor stupefiante letale cum este fentanilul, de 50 de ori mai puternic decât heroina şi combinat tot mai frecvent cu alte substanţe ilegale.

În timpul pandemiei, ratele tulburărilor mintale, depresiei şi anxietăţii au crescut dramatic, iar oamenii au început să consume substanţe, a notat Tom Britton, CEO al Centrului american pentru adicţie.

Între ianuarie 2021 şi ianuarie 2022, numărul deceselor prin supradoză din SUA a crescut cu 13,7%, iar în perioada anterioară de 12 luni, care a cuprins momentele de vârf al pandemiei, creşterea a fost de 31,4%.

Citește și : Înaintea lui Trump a existat Berlusconi

Totuşi, tendinţa de creştere a început dinainte de pandemie, ca urmare a abuzului de analgezice opioide, obţinute pe bază de reţetă, şi de droguri ilegale cum este heroina.

Stacey McKenna, cercetătoare la think-tank-ul independent R Street Institute din Washington, a atras atenţia că o campanie de combatere a fentanilului şi a altor stupefiante ce creează dependenţă ar putea avea efectul opus celui scontat.

Tags: cdcdecesedroguriJoe Bidensupradoza
Categorii: Știrile zilei