X

Peste 13.000 de persoane din Columbia au fost nevoite să fugă în acest an din violenţelor (ONU)

Peste 13.000 de persoane din Columbia au fost nevoite să fugă în acest an din calea violenţei dintre grupările armate şi forţele guvernamentale, conform unui raport al Consiliului de Securitate al ONU, obţinut vineri de AFP, potrivit agerpres

“Situaţia în regiunea Pacific este extrem de îngrijorătoare”, afirmă în acest raport secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Citește și : Carantină OBLIGATORIE la hotel pentru toţi cei care ajung în Irlanda din ‘ţările roşii’

“Mii de civili sunt blocaţi în bătaia focurilor dintre actorii armaţi ilegali şi forţa publică”, adaugă el.

Raportul relevă că 13.422 de persoane, dintre care 5.574 de minori, au fost strămutate din cauza violenţelor din această ţară în 2021.

Columbia trece în acest an prin cel mai ridicat nivel de confruntări cauzate de grupări armate de la semnarea în 2016 a acordului de pace între Bogota şi gherila FARC.

Citește și : O singură doză din vaccinul Pfizer oferă un răspuns imun puternic împotriva COVID-19

Potrivit unor experţi, statul nu a preluat controlul asupra unor teritorii controlate anterior de această forţă de gherilă marxistă, ceea ce a facilitat întărirea unor noi organizaţii armate.

Disidenţi ai FARC, rebeli ai gherilei ELN şi bande de traficanţi de origine paramilitară se luptă pentru beneficiile traficului de droguri, extorcărilor şi extracţiilor miniere ilegale.

Tags: columbiaminoriONUViolente
Categorii: Știrile zilei