Peste 13 ani de închisoare pentru fondatorul unui site de fraudă la scară mare

Publicat:

Fondatorul unui site de internet care a permis unor escroci să sustragă peste 115 milioane de euro de la sute de mii de victime a fost condamnat vineri la 13 ani de închisoare de justiţia britanică, relatează AFP, potrivit agerpres.

Tejay Fletcher, în vârstă de 35 de ani, a fost fondatorul şi administratorul principal al site-ului iSpoof, dezmembrat în cadrul unei operaţiuni internaţionale.


Citeşte şi: Patruşev îi acuză pe americani de implicare în atacurile teroriste din Rusia – Black News

Platforma le-a permis răufăcătorilor să se dea drept reprezentanţi ai unor bănci majore, afişând numere de telefon demne de încredere – ale unor instituţii bancare, oficii fiscale sau organe oficiale – pentru a sustrage, telefonic sau prin mesaje, bani sau coduri de acces la conturi.

Fletcher, care ducea o viaţă de lux, cu călătorii exotice şi maşini scumpe, şi-a recunoscut vina, luna trecută, în faţa Southwark Crown Court din Londra, iar avocatul său Simon Baker a susţinut că clientul său nu şi-a dat seama de amploarea fraudei.

Totuşi, potrivit poliţiei, profitul ar fi fost între 1,7 şi 1,9 milioane de lire sterline. În momentul desfiinţării, site-ul său avea 59.000 de utilizatori înscrişi.

Judecătoarea Sally Cahill a subliniat impactul escrocheriei asupra victimelor – probleme financiare, depresie, insomnii -, reproşându-i acuzatului că nu regretă decât că a fost prins.

Site-ul a fost închis în noiembrie anul trecut, într-o operaţiune internaţională soldată cu reţinerea a 142 de suspecţi. Peste 100 dintre aceştia au fost arestaţi în Regatul Unit, în cadrul a ceea ce Scotland Yard a calificat drept cea mai amplă operaţiune antifraudă desfăşurată de poliţia britanică.

Ancheta continuă de altfel, 169 persoane bănuite că au folosit iSpoof în Marea Britanie fiind reţinute până în prezent.

Prejudiciul confirmat în Regatul Unit se ridică la 43 milioane de lire, conform poliţiei londoneze, iar în lume este estimat la peste 100 milioane de lire (115 milioane de euro).

Citeşte şi: Pandemia de COVID a provocat 15 milioane de decese în întreaga lume – Black News

Până la 20 de persoane pe minut au fost contactate de escroci care foloseau acest site, a mai indicat Scotland Yard. Numărul victimelor potenţiale este de peste 200.000, dar după apelul lansat de poliţie s-au exprimat deocamdată doar 340.

Operaţiunea a fost desfăşurată în mod coordonat cu Europol, cu agenţia judiciară europeană Eurojust şi cu FBI din SUA şi a dus la închiderea unor servere informatice din Ţările de Jos şi din Ucraina.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fost militar din St. Petersburg, condamnat la 4 ani de închisoare pentru un videoclip postat pe canalul său de Telegram cu 178 de abonați

Fost militar din St. Petersburg, condamnat la 4 ani de închisoare pentru un videoclip postat pe canalul său de Telegram cu 178 de abonați Tribunalul...

Blinken cere Chinei să pună capăt ‘alimentării maşinii de război ruse’ în Ucraina

Blinken cere Chinei să pună capăt 'alimentării maşinii de război ruse' în Ucraina Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a acuzat din nou Beijingul vineri că...

Brașovul este cel mai atractiv oraș din România pentru a locui. Unde se situează Bucureștiul și cine mai e în Top 10

Brașovul este cel mai atractiv oraș din România pentru a locui. Unde se situează Bucureștiul și cine mai e în Top 10 Braşov, situat la...

Experții avertizează: ‘Se deschid porțile Iadului’ în Orientul Mijlociu

Experții avertizează: 'Se deschid porțile Iadului' în Orientul Mijlociu Experții se tem de un răspuns al Iranului după ce armata israeliană a anunțat moartea șefului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.