X

Peste 13 milioane de cetăţeni din UE descarcă ilegal programe de televiziune (studiu)

Circa 13,7 milioane de cetăţeni din cele 28 de state membre ale UE descarcă ilegal programe de televiziune prin protocolul de internet neautorizat Internet Protocol Television – IPTV (Televiziune prin reţele IP sau Televiziune pe suport IP), de unde rezultă venituri ilegale de circa 941,7 milioane de euro pe an, relatează miercuri agenţia EFE, potrivit agerpres.

Informaţia se regăseşte într-un raport despre IPTV ilegală solicitat de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) şi realizat de Centrul de Politică şi Gestiune a Proprietăţii Intelectuale (CIPPM) al Universităţii britanice din Bournemouth.

Citește și : Merkel susține creșterea exportului de arme în Africa

Raportul a fost întocmit pe baza datelor extrase din peste 70.000 de conexiuni la internet în statele UE în perioada ianuarie 2017 – septembrie 2018.

Conform documentului, descărcările ilegale sunt achitate de către utilizatori prin plăţi unice efectuate la achiziţia unor decodoare ilegale ori prin abonamente pe termen lung vândute de furnizori neautorizaţi.

În medie, în primele luni din 2018 un utilizator de internet a accesat conţinuturi piratate de 9,7 ori pe lună pe dispozitive fixe sau mobile. ”Sectoarele intensive în drepturi de autor, inclusiv cinematografia, televiziunea şi muzica, asigură peste 11 milioane de locuri de muncă în UE, astfel că piratarea, prin pierderile de venituri pe care le provoacă, reprezintă o ameninţare directă pentru aceste sectoare”, subliniază directorul executiv al EUIPO, belgianul Christian Archambeau.

Citește și : Agenţia Spaţială Europeană solicită mai mulți bani țărilor membre

Studiul indică totuşi o scădere cu 15,1% a accesului la conţinuturi piratate online în perioada examinată faţă de cele 21 de luni anterioare, în special în cazul muzicii piratate, cu o scădere de 32%. Urmează filmele piratate şi conţinuturile televiziunilor, cu o scădere de 19,2% şi respectiv 7,7%. În pofida acestei diminuări, directorul executiv al EUIPO consideră că mai sunt multe de făcut pentru a combate pirateria TV online şi speră că acest studiu va ajuta responsabilii politici în elaborarea unor politici şi soluţii în domeniu.

Tags: Christian ArchambeauEUIPOinternetInternet Protocol TelevisiononlineUE
Categorii: Diaspora