Peste 160 de mii de credite de consum, luate de cetățenii R. Moldova în 12 luni

Publicat:

Peste 160 de mii de credite de consum, luate de cetățenii R. Moldova în 12 luni

În ultimele 12 luni, cetățenii R. Moldova au luat aproape 163 de mii de credite de consum în valoare totală de 11,5 miliarde de lei. Doar în trimestrul al doilea din 2024, moldovenii au contractat de la bănci 3,4 miliarde de lei sub formă de credite de consum. În prezent, moldovenii trebuie să strângă șase salarii medii lunare, pentru a rambursa un astfel de împrumut. Cel puțin asta arată datele unei analize, realizate de expertul economic IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

În 2015, moldovenii trebuiau să achite aproape 14 salarii medii lunare, pentru a întoarce un credit de consum. În 2024, un credit de consum este echivalentul a șase salarii medii lunare. Asta se datorează, în mare parte, majorării salariilor, potrivit agora.md.


Citește și: VIDEO Momentul când șeful regiunii Kursk i-a spus lui Putin că Rusia a pierdut controlul asupra a 28 de așezări din regiune, iar președintele Rusiei l-a întrerupt

...

Presiunea creditelor de consum

În al doilea trimestru al anului 2024, cetățenii R. Moldova au luat aproape 51 de mii de credite de consum. Asta înseamnă cu 25% mai mult decât în 2021, când a fost stabilit un record de 40 de mii de credite, contractate într-un singur trimestru.

Expertul economic Veaceslav Ioniță prognozează că vom ajunge la 180-190 de mii de credite de consum timp de un an. Asta în condițiile în care, în ultimele 12 luni, au fost luate aproape 163 de mii de credite de consum.

...

Numărul creditelor de consum oferite de bănci

privesc.eu

În al doilea trimestru din 2024, cetățenii R. Moldova au contractat de la bănci 3,4 miliarde de lei sub formă de credite de consum. Ioniță susține că aceasta este cea mai mare sumă de bani contractată vreodată de moldoveni, timp de un trimestru.

În ultimele 12 luni, moldovenii au luat 11,5 miliarde de lei sub formă de credite de consum.

...

Valoarea creditelor de consum

privesc.eu

Expertul economic precizează că moldovenii iau cele mai multe credite în perioada verii și cele mai puține în lunile ianuarie și februarie, potrivit datelor din ultimii 15 ani.

...

Repartizarea pe luni a creditelor de consum

privesc.eu

În trimestrul al treilea al anului 2023, mărimea medie a unui credit de consum a constituit 80,6 mii de lei. În al doilea trimestru din 2024, această valoare a scăzut la 66,6 mii de lei.

...

Mărimea medie a unui credit de consum

privesc.eu

Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

În 2021, dobânda medie ponderată la credite de consum a fost de 4,6%. Asta a fost cea mai mică dobândă din istoria R. Moldova, susține Veaceslav Ioniță. În 2024, dobânda la credite a ajuns la 11%.

...

Dobânda medie ponderată la credite de consum

privesc.eu

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Situație dramatică în aeroport pentru Mădălina Ghenea: ‘Acest bărbat m-a abuzat pe mine și pe copiii mei’

Situație dramatică în aeroport pentru Mădălina Ghenea: 'Acest bărbat m-a abuzat pe mine și pe copiii mei' Mădălina Ghenea, una dintre cele mai cunoscute actrițe...

China restricţionează exportul unei materii prime critice folosite la baterii

China restricţionează exportul unei materii prime critice folosite la baterii China a restricţionat exportul de antimoniu, o materie primă critică cu o utilizare importantă în...

Traian Băsescu revine pe Facebook, după doi ani

Traian Băsescu revine pe Facebook, după doi ani Fostul președinte Traian Băsescu a revenit, vineri dimineața, pe Facebook, unde nu mai publicase nimic din decembrie...

Andrei Năstase: Voi continua să promovez valorile democratice și pro-europene, așa cum am făcut-o întotdeauna

Andrei Năstase: Voi continua să promovez valorile democratice și pro-europene, așa cum am făcut-o întotdeauna „Astăzi am fost informați, alături de toți cetățenii țării, că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.