Peste 170 de morţi în inundaţiile înregistrate în estul Republicii Democrate Congo

Publicat:

La două zile după inundaţiile devastatoare înregistrate în Rwanda, Republica Democrată Congo (RDC) a fost lovită joi seara de inundaţii care au provocat moartea a peste 170 de persoane în provincia estică Sud-Kivu, potrivit unui bilanţ oficial încă provizoriu prezentat vineri, informează AFP, potrivit agerpres

“Tocmai am făcut numărătoarea macabră, avem circa 176 de morţi”, a declarat presei, la sfârşitul zilei, guvernatorul provinciei, Theo Ngwabije, care s-a deplasat la locul dezastrului.


Citește și : Numărul migranţilor cărora li s-a ordonat să plece din UE a crescut cu 23% în 2022

“De asemenea, avem aproximativ 100 de persoane dispărute”, a adăugat guvernatorul, de la un spital din teritoriul Kalehe, afectat de inundaţii.

Anterior, un responsabil administrativ oferise AFP un “bilanţ provizoriu de circa 100 de morţi”, iar un deputat avansase la un post de radio local un total de aproximativ 150 de morţi şi numeroşi dispăruţi.

O zi de doliu naţional “cu drapelele în bernă” va fi respectată luni “în memoria compatrioţilor dispăruţi”, a anunţat vineri seară guvernul în procesul-verbal al consiliului de miniştri.

Mai multe sate din teritoriul Kalehe, situat la vest de lacul Kivu, care marchează graniţa dintre RDC şi Rwanda, au ajuns sub ape în urma ieşirii din matcă a râurilor, a declarat Archimede Karhebwa, administrator adjunct al teritoriului.

Cele mai afectate localităţi sunt Chabondo, Bushushu, Nyamukubi. Sute de case au fost luate de ape, câmpurile au fost devastate, iar apele “i-au luat prin surprindere chiar şi pe vânzători şi pe clienţii lor din pieţe”, a adăugat acesta.

Citește și :  Papa Francisc cere mai mult ajutor pentru victimele abuzurilor sexuale comise de clerici

Potrivit lui Karhebwa, “este a patra oară când se produc astfel de pagube din cauza aceloraşi râuri (…), nu trec zece ani fără ca acestea să provoace pagube enorme”.

În noaptea de marţi spre miercuri, inundaţii şi alunecări de teren provocate de ploile sezoniere torenţiale au ucis cel puţin 130 de persoane în Rwanda, una dintre cele mai grave catastrofe înregistrate în această ţară în ultimii ani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.