X

Peste 2000 de apicultori și agricultori din R. Moldova s-au înregistrat în sistemul BeeProtect

Peste 2000 de apicultori și agricultori din R. Moldova s-au înregistrat în sistemul BeeProtect

Peste două mii de apicultori și agricultori s-au înregistrat în sistemul BeeProtect, fapt care a contribuit la reducerea cazurilor de otrăvire a albinelor, Radio Moldova.

Citește și: Vlah invocă că este intimidată și filată

Astfel, au fost efectuate mai mult de 1200 de stropiri cu pesticide a culturilor agricole. Datorită acestei platforme, pot fi vizualizate pe o rază de 7 kilometri stupinele amplasate și terenurile agricole pe care sunt planificate lucrări de tratare.

Sistemul informațional BeeProtect a fost creat în anul 2023, ca răspuns la cazurile multiple, dar și costisitoare de intoxicare a albinelor. Acestea aveau loc din cauza lipsei de coordonare și informare privind stropirea culturilor agricole cu produse de uz fitosanitar și fertilizanți în preajma stupinelor. Anul acesta, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a extins această platformă, transformând-o într-un sistem informațional guvernamental.

Conform datelor oficiale, în Republica Moldova sunt înregistrate aproximativ 7800 de stupine, cu un număr total de peste 260 de mii de familii de albine.

Tags: agricultori Moldovaapicultori Moldovasistemul BeeProtect
Social