X

Peste 2200 de oameni au fost uciși în operațiunile de reconstrucție a Afganistanului

Doar operaţiunile de reconstrucţie şi stabilizare în Afganistan s-au soldat cu peste 2.200 de morţi şi 2.900 de răniţi din 2002, potrivit unui raport oficial american dat publicităţii marţi cu privire la ‘costurile umane’ ale acestor misiuni civile şi umanitare, potrivit AFP, transmite și agerpres.

Între debutul misiunii de reconstrucţie în Afganistan, anunţat în aprilie 2002 de fostul preşedinte american George W.Bush, şi 31 decembrie 2018, 2.214 de persoane au fost ucise, dar nu în lupte, între care 284 americani, a informat John Sopko, inspector general special pentru reconstrucţia Afganistanului (SIGAR), la prezentarea acest raport.

Citește și : Trump anticipează că epidemia cu coronavirus va dispărea ‘până-n aprilie, sau în cursul lunii aprilie’

Acest bilanţ este primul care se concentrează doar pe operaţiunile de reconstrucţie şi stabilizare (construcţia infrastructurilor, spitalelor şi şcolilor, restaurarea clădirilor, pregătirea militară sau civilă) şi nu pe operaţiuni de luptă împotriva talibanilor sau altor grupări jihadiste în ţară. De asemenea, nu sunt luate în considerare atacurile asupra bazelor americane sau atacurile asupra ţintelor civile, precizează Sopko, mandatat de Congres cu monitorizarea utilizării fondurilor SUA în Afganistan.

Dintre cei 284 de americani ucişi, 216 erau militari, iar 68 civili, indică inspectorul general, adăugând că şi-au pierdut viaţa de asemenea 100 de rezidenţi din ţările coaliţiei internaţionale angajate în Afganistan.

Citește și : România va acorda 53 mil. de euro pentru stații de reîncărcare a vehiculelor cu emisii scăzute

Însă afganii au suferit cele mai multe pierderi: 131 de militari şi 1.447 civili în aceste operaţiuni destinate să le vină în sprijin. Acestora li se adaugă 124 de rezidenţi ucişi din terţe ţări.

‘Deşi s-au depus eforturi considerabile pentru a monitoriza utilizarea fondurilor alocate, acest studiu arată că nu evaluăm în mod adecvat costurile umane, în special pentru ţările terţe şi afgani, proiectele de reconstrucţie şi stabilizare în timp ce luptele continuă’, concluzionează Sopko. ‘Atât timp cât guvernul SUA nu va ţine cont de costurile umane, costul real al eforturilor de reconstrucţie şi de stabilizare va fi înţeles greşit’, mai spune el.

Tags: AfganistanGeorge W.BushInspectorul General Special al SUA pentru Reconstrucţia Afganistanului (SIGAR)John Sopko
Categorii: Știrile zilei