Peste 30 de morţi în urma trecerii taifunului Rai în Filipine

Publicat:

Rai, cel mai puternic taifun care s-a abătut asupra arhipelagului Filipine în acest an, a făcut cel puţin 33 de victime, iar alte zeci de persoane sunt în continuare date dispărute, au anunţat sâmbătă autorităţile din această ţară asiatică, potrivit AFP, scrie agerpres.  

Bilanţul deceselor a crescut după ce oficialul responsabil pentru răspunsul la dezastre din provincia centrală Negros Occidental a confirmat moartea a 13 persoane, majoritatea prin înec, şi dispariţia altor 50 într-o zonă afectată de inundaţii.


Citește și : Rusia vrea negocieri de securitate rapide şi o nouă convorbire între Putin şi Biden

“Am început să îndemnăm oamenii să îşi părăsească casele încă de miercuri, dar mulţi au fost reticenţi în a pleca”, a declarat Salvador Mesa pentru AFP.

Rai este cel mai puternic taifun care a lovit statul Filipine în acest an. Taifunul, cel de-al 15-lea care loveşte anul acesta arhipelagul asiatic, a atins coasta estică a ţării în cursul zilei de joi şi s-a abătut apoi asupra provinciilor centrale şi sudice în noaptea de joi spre vineri.

Rai a fost inclus în categoria “super-taifunurilor”, echivalentul uraganelor de categorie 5 din Statele Unite, atunci când a atins uscatul joi, pe insula turistică Siargao, însoţit de vânturi care atingeau viteze de 195 de kilometri pe oră. Vineri, viteza vânturilor acestui taifun a scăzut la 155 de kilometri pe oră, potrivit Agenţiei de meteorologie din Filipine.

Rai este un taifun care s-a format deosebit de târziu în actualul sezon al cicloanelor şi furtunilor tropicale. Cele mai multe dintre cicloanele tropicale din Oceanul Pacific se formează între lunile iulie şi octombrie.

Oamenii de ştiinţă au avertizat de mai mulţi ani că taifunurile au devenit tot mai puternice şi au crescut în intensitate pe măsură ce încălzirea climei provocată de activităţile umane s-a accelerat.

Citește și : NATO respinge solicitarea Rusiei de a renunţa la aderarea Ucrainei

Statul Filipine – unul dintre cele mai vulnerabile în faţa schimbărilor climatice – este lovit în medie de 20 de cicloane tropicale în fiecare an.

Cel mai puternic taifun care a lovit statul Filipine a fost Haiyan, care a provocat moartea sau dispariţia a peste 7.300 de persoane şi a determinat strămutarea a peste 4 milioane de locuitori în noiembrie 2013.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar În circa cinci miliarde de ani, Soarele va intra...

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o ‘amenințare existențială’ din cauza crizei climatice

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o 'amenințare existențială' din cauza crizei climatice Cele mai importante stațiuni de schi din...

Începe ‘sezonul’ Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024

Începe 'sezonul' Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024 Premiile Nobel din 2024 vor fi decernate începând cu 8 octombrie, când Academia Regală...

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân – studiu

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân - studiu Un nou studiu realizat de Food Packaging Forum Foundation din Elveția a identificat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.