Peste 300 de tineri specialiști ar urma să activeze în școlile și grădinițele din țară

Publicat:

Peste 300 de tineri specialiști ar urma să activeze în școlile și grădinițele din țară

În noul an de studii, în școlile și grădinițele din țară vor fi repartizați 324 de tineri specialiști care au absolvit studii pedagogice. Aceștia au fost selectați în urma unui concurs inițiat de Ministerul Educației și Cercetării. Tinerii vor beneficia de o indemnizație unică de până la 200 de mii de lei, transmite MOLDPRES.

Cei mai mulți absolvenți au fost repartizați în funcția de învățător – 104, urmată de cea de educator – 71, profesor de limba și literatura română – 23, engleză – 22, matematică – 17, educație fizică – 12, istorie – 12.


Citește și: Moldova îşi trimite militarii în Somalia

După distribuția regională, cei mai mulți absolvenți au optat pentru Chișinău – 143 de candidați, UTA Găgăuzia – 26, Bălți – 17, Cahul – 15, Ialoveni – 14, Orhei -13, Hâncești – 10.

Concursul a fost organizat în perioada mai-iunie curent și la acesta au fost depuse 489 de dosare ale absolvenților programelor cu profil pedagogic și conexe ale instituțiilor de învățământ profesional tehnic și superior. Candidații au avut posibilitatea de a depune dosarul pentru una sau mai multe funcții. În total, au fost admise la concurs 332 de dosare, 324 de absolvenți fiind repartizați în câmpul muncii.

Absolvenții repartizați conform ordinului MEC în instituțiile publice de învățământ general pe posturi didactice vacante se vor prezenta în instituții conform repartizării, până la data de 10 iulie 2024, pentru semnarea contractului individual de muncă.

Pentru funcțiile rămase vacante, MEC va lansa, în a doua jumătate a lunii iulie, etapa a doua a concursului, astfel încât până la 1 septembrie toți doritorii de a ocupa o funcție didactică să poată beneficia de această oportunitate.

Potrivit prevederilor legale, tinerii specialiști angajați în funcții didactice prin repartizare vor beneficia de o indemnizație unică în primii cinci ani de activitate didactică în mărime de 200 mii lei, în cazul absolvenților programelor de studii superioare de licență și de master, sau de 160 mii lei, dacă sunt absolvenți ai programelor de studii profesional tehnice.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

De asemenea, în cazul celor care activează în instituțiile publice de învățământ general din mediul rural, din centrele raionale și din UTA Găgăuzia, se vor compensa cheltuielile în primii 5 ani de activitate pentru închirierea spațiului locativ în mărime de 1000 de lei lunar și pentru consumul de energie electrică și termică în mărime de 3000 lei anual.

Potrivit datelor Ministerului Educației și Cercetării, în anul de studii 2024 – 2025, sunt 1879 de funcții didactice vacante în instituțiile de învățământ din țară.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – ‘The Death of Slim Shady’, al 12-lea album semnat Eminem, va fi disponibil în 12 iulie

VIDEO - 'The Death of Slim Shady', al 12-lea album semnat Eminem, va fi disponibil în 12 iulie "The Death of Slim Shady (Coup de...

Pink a anulat un concert în Elveţia din motive medicale

Pink a anulat un concert în Elveţia din motive medicale Cântăreaţa Pink a anunţat că nu va putea cânta, miercuri, la Berna. Această decizie a...

Iohannis: Continuăm să acționăm în sprijinul Ucrainei și R.Moldova

Iohannis: Continuăm să acționăm în sprijinul Ucrainei și R.Moldova „Alături de Statele Unite și de partenerii noștri europeni și globali, continuăm să acționăm în sprijinul...

Dosarul în care figurează Evghenia Guțul ar putea fi comasat cu cel al Marinei Tauber

Dosarul în care figurează Evghenia Guțul ar putea fi comasat cu cel al Marinei Tauber Dosarul în care figurează bașcana Evghenia Guțul, învinuită de acceptarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.