Peste 4.600 de cazuri de violență în familie, doar în primele patru luni ale anului 2024

Publicat:

Peste 4.600 de cazuri de violență în familie, doar în primele patru luni ale anului 2024

Prevenirea și combaterea violenței față de femei și protecția victimelor violenței în familie se numără printre prioritățile Poliției Republicii Moldova. Astfel, pe parcursul unei luni, până pe data de 15 iunie, autoritățile își propun să meargă în diferite instituții, inclusiv în instituțiile de învățământ, pentru a informa copiii, adolescenții și adulții despe formele și consecințele violenței, precum și cum pot să prevină și să raporteze cazurile de abuz, potrivit suntparinte.md.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

„În perioada anilor 2022-2023, au fost înregistrate peste 15 000 de sesizări privind violența în familie, o mare parte dintre cazuri s-au soldat cu urmări foarte grave. Totodată, dintre cele peste 4.600 de sesizări, din primele 4 luni ale acestui an, peste 1.470 au fost cazuri contravenționale. În aproape 150 de situații este vorba de nerespectarea măsurilor din ordonanța de protecție, emise de instanțele de judecată în raport cu agresorii familiali. Campania urmărește o sensibilizare masivă în rândul societății, o informare a cetățenilor – atât a agresorilor, cât și a celorlalte categorii de cetățeni care, chiar dacă nu sunt implicate în cazurile de violență, trebuie să informeze organele de drept/de constatare”, a menționat șeful Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

Totodată, în cadrul evenimentului de astăzi, a fost semnat un acord de colaborare între Inspectoratul General al Poliției și Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie (ANPCV), cu scopul de a fi creat un parteneriat activ în diminuarea acestui fenomen nociv și sporirea securității în rândul cetățenilor.

Agenția este o instituție aflată în subordinea Guvernului, funcțională din ianuarie 2024. Conform conceptului, instituția este responsabilă de coordonarea procesului de implementare a programelor naționale, precum și oferă asistență Guvernului în implementarea, monitorizarea și evaluarea politicilor de prevenire și combatere a violenței față de femei și a violenței în familie.

„Ne dorim ca femeile și fetele din Republica Moldova să aibă încredere în autorități. Atunci când se vor adresa, noi, ca sistem, să le răspundem corespunzător. Ultimele cazuri din țară au arătat cât de mult avem de muncit noi, ca instituție de stat, cetățenii noștri, societatea civilă și partenerii noștri. În prezent, lucrăm la pilotarea unui program în 3 localități, care va dura 1,5 ani, unde vom întreprinde acțiuni concrete, vom face a evaluare a riscurilor în familii, specialiștii vor fi capacitați să răspundă cazurilor de violență, astfel încât ulterior să extindem acest proiect în toată țara”, a spus directoarea ANPCV, Viorica Țîmbalari.

Amintim că, în țara noastră, a fost înființat primul Centru de Justiție Familială, un serviciu destinat victimelor violenței în familie și violenței sexuale, care activează non-stop, cu toți specialiștii în același spațiu – poliție, asistenți sociali, psihologi, medici legiști.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Pe parcursul a șase luni, peste 180 de persoane au primit asistență integrată în cadrul Centrului. Totodată, CJF a găzduit în situații de criză 27 de victime, oferindu-le asistență de urgență. Pentru a solicita intervenția echipei Centrului de Justiție Familială al Poliției, apelează serviciul 112, Telefonul de Încredere pentru Femei și Fete – 0 8008 8008 sau sună la numărul Centrului de Justiție Familială: 060859988.

Campania „Siguranța familiei tale contează! Informăm, Educăm. Protejăm” a fost lansată în comun cu partenerii de dezvoltare: Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în familie, UN Women Moldova, Centrul Internațional „La strada”, Organizația Internațională pentru Migrație în Moldova, AO „Didactica Aplicată”, SRL „VENDOSTAR”, AO „Artemida”, AO „CeNeFacem”, Centrul de Drept al Femeilor, Ambasada SUA etc.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

„Șansa” lui Șor nu va putea participa la alegeri

„Șansa” lui Șor nu va putea participa la alegeri Activitatea partidului politic „Șansă” ar putea fi temporar stopată, iar formațiunea nu va putea participa la...

Şefa Parchetului European vine în R. Moldova

Şefa Parchetului European vine în R. Moldova Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, va ajunge în perioada următoare la Chișinău. Vizita va avea loc în...

391 de atacuri ruse în ultimele 24 de ore în regiunea Zaporojie

391 de atacuri ruse în ultimele 24 de ore în regiunea Zaporojie Bombardamente ruse au făcut doi morţi în regiunea Zaporojie din Ucraina, a anunţat...

Recean a fost prezent la festivitatea de absolvire a UTM

Recean a fost prezent la festivitatea de absolvire a UTM Circa 1800 de studenți au absolvit miercuri Universitatea Tehnică a Moldovei. La evenimentul de înmânare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.