X

Peste 4 milioane de oameni au fugit din calea războiului din Ucraina

Numărul de refugiaţi din Ucraina care au fugit din această ţară după declanşarea invaziei ruse pe 24 februarie a depăşit miercuri pragul de 4 milioane de persoane, potrivit cifrelor Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), informează AFP, potrivit agerpres.

Europa nu a cunoscut asemenea fluxuri de refugiaţi de la Al Doilea Război Mondial încoace, notează France Presse.

Citeşte şi: Trump îi cere lui Putin să scoată la iveală ‘dosarul’ lui Hunter Biden – Black News

“Numărul de refugiaţi din Ucraina a atins acum 4 milioane, la cinci săptămâni de la declanşarea atacului rus”, a anunţat într-un tweet Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, sosit miercuri în Ucraina.

“La Lvov, mă voi întâlni cu autorităţile, (reprezentanţi) ONU şi alţi parteneri, pentru a vedea cum să ne sporim susţinerea pentru oamenii afectaţi şi strămutaţi de acest război nebunesc”, a subliniat Grandi în acest tweet.

În total 4.019.287 de ucraineni – majoritar femei şi copii – au părăsit Ucraina pentru a fugi de războiul declanşat de Rusia, potrivit cifrei actualizate de pe site-ul dedicat al UNHCR. Numărul de refugiaţi depăşeşte deja estimarea iniţială făcută de UNHCR la începutul războiului.

Numai Polonia a primit peste 2,3 de milioane dintre aceşti refugiaţi.

Pe lângă o comunitate ucraineană deja puternică, de 1,5 milioane, instalată mai demult în Polonia, această ţară este de asemenea atractivă pentru un mare număr de refugiaţi pentru că s-a arătat generoasă în primirea lor şi mai ales pentru că este situată destul de aproape de Ucraina pentru a le permite să se întoarcă rapid în ţara lor dacă o vor permite condiţiile.

Citeşte şi: Globalizarea și-a urmat cursul regretabil. Trebuie să găsim un nou model

În total, peste zece milioane de persoane, mai mult de un sfert in populaţie, au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele, fie trecând frontiera pentru a se refugia în ţările limitrofe, fie găsind refugiu în alte localităţi din Ucraina.

ONU estimează la aproape 6,5 milioane numărul de persoane strămutate în interiorul Ucrainei.

Tags: Filippo GrandiÎnaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru RefugiaţiÎnaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR)refugiatirusiaucraina
Categorii: Război in Ucraina