X

Peste 40 de companii vor beneficia de granturi pentru inovația și ecologizarea afacerilor

Peste 40 de companii vor beneficia de granturi pentru inovația și ecologizarea afacerilor

Peste 40 de companii vor beneficia de granturi. Valoarea totală a finanțării nerambursabile se ridică la 11 milioane de lei, iar cea a investițiilor în economie depășește 21 de milioane de lei. Banii vor fi folosiți pentru dotarea companiilor cu utilaje performante de optimizare a proceselor, dar și pentru ecologizarea afacerilor prin achiziția de stații de epurare.

Cele 42 de companii câștigătoare a granturilor desfășoară activități variate, de la fabricarea produselor alimentare și a jucăriilor, până la servicii de cazare și alimentație publică, activități de arhitectură și contabilitate, sau cultivarea cerealelor și creșterea animalelor, potrivit radiomoldova.md.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Granturile sunt obținute prin intermediul mai multor programe de susținere a afacerilor. Antreprenorii spun că această susținere din partea statului îi va ajuta să-și dezvolte afacerile.

Suntem o mică cofetărie artizanală, care producem cu pasiune dulciuri cu gust autentic din ingrediente alese cu grijă, de cea mai înaltă calitate. Suntem abia la început de drum, ne-am lansat de o lună și jumătate în urmă și acest grant o să ne ajute enorm, o să ne susțină eforturile. O să investim banii în utilaje și în promovarea afacerii”.

Noi ne-am specializat în creșterea oilor Assaf. Am importat un lot de animale din Spania, o să le creștem și să le înmulțim. Activând am întâlnit problema cu producerea brânzeturilor, mai exact cu realizarea. Am accesat la proiectul de la ODA pentru a procura utilajul, echipamentul pentru brânzărie”.

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării din Republica Moldova, Dumitru Alaiba, a subliniat importanța sprijinirii tinerilor antreprenori, care sunt motorul inovării și al dezvoltării economice, și a evidențiat, totodată, importanța susținerii diasporei în acest proces.

Fiecare loc de muncă pe care îl susținem aici acasă, este o familie care a rămas acasă sau care a revenit. Ați văzut astăzi doar 42 de istorii foarte frumoase, de reușită, oameni care fie au revenit, oameni care au lansat o afacere propriu după ani în care a muncit într-un anumit domeniu, oameni care și-au extins afacerea. Vrem să ajutăm cât mai mulți oameni muncitori din țara noastră să reușească. Să creștem economia, să ajutăm oameni care vrea să dezvolte afaceri acasă”.

Directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Vadim Codreanu, a menționat că apli carea inovațiilor și asigurarea sustenabilității au un rol important în dezvoltarea afacerilor.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

O bună parte din afacerile sunt fondate de către migranți sau de către rudele de gradul întâi. Ne bucurăm să vedem că o bună parte din migranții doresc să întoarcă în țară, văd o perspectivă aici, înțeleg care sunt avantajele acestei țări și investesc cu greu banii munciți peste hotare”, a spus Vadim Codreanu.

De la începutul anului, 297 de companii au obținut granturi prin diferite programe de sprijin antreprenorial, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Valoarea totală a acestora este de 120 de milioane de lei, dintre care 106 milioane sunt din bugetul de stat.

Tags: companiieconomiegranturi
Economie