X

Peste 5.000 de ucraineni vor să emigreze în Israel

Peste 5.000 de persoane din Ucraina au contactat Agenţia Evreiască (Sohnut) în vederea emigrării în Israel, a anunţat luni această organizaţie, care a înfiinţat un centru de apel dedicat după invazia rusă, informează AFP, potrivit agerpres.

În afară de înfiinţarea acestui centru, Agenţia Evreiască a deschis şase birouri în ţările care se învecinează cu Ucraina – Polonia, România, Republica Moldova, Ungaria – unde candidaţii la emigrare sunt primiţi pentru a le fi evaluate cererile, care sunt apoi transmise autorităţilor israeliene.

Citeşte şi: Intră în vigoare sancţiunile dictate împotriva Băncii Centrale a Rusiei – Black News

Aceste birouri sunt menite să permită gestionarea “imediată a aşteptatelor valuri de emigraţie din cauza războiului în Ucraina”, a anunţat duminică într-un comunicat Agenţia Evreiască, organizaţie creată în 1929 pentru a ajuta emigraţia evreiască în Israel.

Ea s-a declarat gata să deschidă şi alte birouri “dacă va fi necesar”.

Orice evreu, precum şi copiii, nepoţii şi consorţii evreilor pot beneficia de “legea reîntoarcerii” în Israel şi obţine automat cetăţenia israeliană.

În jur de 2.000 de israelieni au părăsit Ucraina de la declanşarea invaziei ruse, joi, potrivit Ministerului Afacerilor Externe israelian, care estimează că alţi 6.000 de evrei se află în continuare în Ucraina.

Premierul israelian Naftali Bennett a anunţat duminică trimiterea a 100 de tone de ajutoare pentru civili în Ucraina, sub formă de medicamente, corturi, pături şi alte lucruri necesare.

Citeşte şi: Ruşii revendică ‘supremaţia aeriană’ în Ucraina şi acuză Kievul că foloseşte civilii ca scuturi umane – Black News

După ce a discutat vineri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul israelian a discutat duminică la telefon cu Vladimir Putin, în una dintre rarele convorbiri între un lider străin şi preşedintele rus după ce forţele armate ale Moscovei au invadat Ucraina.

De partea palestiniană, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că s-a mobilizat pentru a ajuta circa 2.600 de palestinieni aflaţi în Ucraina, dintre care sute de studenţi. 

Tags: Agenţia Evreiască (Sohnut)israelNaftali BennettPoloniarepublica moldovaRomaniaucrainaUngariaVladimir PutinVolodimir Zelenski
Categorii: Diaspora