Peste 50.000 de oameni au cerut demisia lui Andrej Babis

Publicat:

Mai multe zeci de mii de cehi s-au adunat marţi în centrul capitalei Praga pentru a cere demisia premierului miliardar populist Andrej Babis, acuzat de fraudă cu fonduri europene şi conflict de interese, notează AFP, potrivit agerpres.

Manifestaţia s-a ţinut la o săptămână după redeschiderea anchetei care îl vizează pe acest om politic de 65 de ani, abandonată din septembrie.


Citește și : Pentagonul SUSPENDĂ antrenamentul tuturor militarilor saudiţi

Două uriaşe manifestaţii lansând un apel la demisia lui Andrej Babis, în iunie şi noiembrie, au reunit fiecare un sfert de milion de persoane, cele mai importante proteste de la prăbuşirea comunismului în această ţară, în 1989.

Andrej Babis a respins acuzaţiile şi refuză să demisioneze.

Potrivit poliţiei, până la 50.000 de persoane au participat la manifestaţia din Piaţa Wenceslas, organizată de mişcarea “Milioane de momente pentru democraţie”.

Considerat de revista Forbes a patra avere din Cehia, Andrej Babis este suspectat că a abuzat de fonduri europene acordate întreprinderilor mici pentru a-şi construi complexul hotelier şi agricol “Cuib de barză” în apropiere de Praga, în 2007, cu patru ani înainte de intrarea sa în politică.

Poliţia consideră că el a separat doar provizoriu această fermă de grupul său Agrofert pentru a beneficia de subvenţii.

Săptămâna trecută, presa cehă a publicat date confidenţiale dintr-un raport de audit comandat de Comisia Europeană, potrivit căruia cu dublul său rol de om politic şi om de afaceri, Andrej Babis se află în conflict de interese.

Citește și: Şase morţi într-un atac prelungit în New Jersey – VIDEO

Raportul sugerează, de asemenea, că Agrofert ar trebui să ramburseze UE sume considerabile.

Andrej Babis a negat că ar fi comis vreo ilegalitate, afirmând că Agrofert este din 2017 administrat de două fonduri fiduciare, conform legii cehe privind conflictul de interese.

Guvernul minoritar condus de Babis şi format din ANO şi Partidul Social-Democrat (CSSD) este la putere în Cehia din iunie 2018, susţinut şi de comunişti.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.