X

Peste 50 de blocuri de locuinţe din țară, construite până anul 2005, urmează să fie reabilitate energetic în 2025

Peste 50 de blocuri de locuinţe din țară, construite până anul 2005, urmează să fie reabilitate energetic în 2025

Peste 50 de blocuri de locuinţe din Republica Moldova, construite până anul 2005, urmează să fie reabilitate energetic, în 2025. Auditul și 70 la sută dintre investiții, vor fi acoperite de Fondul de Eficiență Energetică. 30% din sumă va fi contribuția locatarilor, care vor achita banii în trei tranșe. Lucrările ar putea începe în toamnă.

La Centrul Național pentru Eficiență Energetică au fost depuse deja 100 de dosare, iar 63 au fost aprobate pentru finanțarea reabilitării blocurilor. Valoarea investițiilor depinde de complexitatea lucrărilor, potrivit tvrmoldova.md.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

ION MUNTEAN director CNED: „25 au beneficiat de audit energetic. După auditul energetic 11 au depus cererea pentru a beneficia de finanțare la proiectul tehnic de execuție. Urmează ca în două săpătmâni să fie lansate licitația pentru proiectare, care poate dura 3-4 luni, după care se lansează licitația pentru construcții.”

Reabilitarea energetică a unui bloc ar putea dura între 6 și 8 luni. Lucările presupun: izolarea termică a pereților, a acoperișului, modernizarea sistemului de distribuție a agentului termic, instalarea colectoarelor solare pentru producerea apei calde menajere, instalarea panourilor fotovoltaice şi alte lucrări.

LUCRĂRI DE EFICIENTIZARE ENERGETICĂ

- izolarea termică a pereților;

- reparația acoperișului;

- schimbarea geamurilor în locurile de uz comun;

- modernizarea sistemului de distribuție a agentului termic;

- instalarea colectoarelor solare;

- instalarea panourilor fotovoltaice;

– instalarea stațiilor de încărcare automobilelor electrice

În cazul blocurilor de locuinţe, Asociația de proprietari va benefiia de un grant ce va constitui 70 la sută din investiție, iar locatarii vor acoperi 30 la sută din suma rămăsă, pe care o vor achita în trei etape. Cea mai mică contribuţie o vor avea proprietarii de gospodării consideraţi vulnerabili din punct de vedere energetic, iar pentru cei non-vulnerabi energetic, grantul va fi de 50 la sută din investiție.

ION MUNTEAN director CNED: „Prima 30% se achită înainte de a începe lucrările. Alte 30% după realizarea lucrărilor și restul 40% se achită în decursul a doi ani după realizarea lucrărilor. Pentru proprietarii de apartamente această contribuție se repartizează proporțional cotei părți a proprietarilor de apartamente în condominiu și se va calcula suplimentar o alocație. Am calculat pentru câteva blocuri, în mediu un apartament contribuie cu 15%.”

VICTOR PARLICOV ministrul Energiei: „Vom avea un val enorm de cereri și de pe acum trebuie să ne pregătim să avem suficiente companii, forță de muncă, proiectanți care să facă și să asigure că lucrul acesta il putem face.”

Peste 70% dintre clădirile din Republica Moldova, rezidențiale și publice, au fost construite până în anul 1990 şi au pierderi mari de căldură. Pentru încălzirea unui metru pătrat de spațiu se cheltuie de două ori mai multă energie decât media europeană. Eficientizarea energetică a acestora presupune o creștere a nivelului de confort termic, reducerea facturilor cu până la 40 la sută și reducea emisiilor de gaze.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

SECTORUL REZIDENȚIAL DIN REPUBLICA MOLDOVA

Peste 70% din clădiri Eficiență energetică

construite între presupune economii

1951-1990 de 30%- 40%

Programul de finanțare Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial a fost aprobat de Guvern pe 10 aprilie 2024. În trei ani, urmează să fie eficientizate energetic peste 110 blocuri rezidențiale și 1400 de gospodării individuale.

Tags: blocurilocuinteMoldova
Social