Peste 70 de acte normative au fost adoptate luna trecută

Publicat:

Peste 70 de acte normative au fost adoptate luna trecută

Pe parcursul lunii iulie, deputații moldoveni au adoptat 71 de acte normative. Potrivit datelor statistice de bilanț, este vorba despre 54 de legi și 17 hotărâri de Parlament.

Citește și: Bolea și „Pobeda” au mers la CEC. Promit restabilirea relațiilor cu Rusia și statutului limbii ruse


Două dintre acte au fost votate în a treia lectură, 69 – în lectura a doua, iar 49 de proiecte de acte normative – în prima lectură. Tot în luna iulie au intrat în procedură legislativă 68 de proiecte.

În lectură finală au fost votate politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025 și rectificarea bugetului de stat pentru anul curent. De asemenea, deputații au votat modificarea bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2024. Alte modificări legislative votate de Parlament vizează stimularea inovației în sectorul energetic național, valorificarea surselor de energie regenerabilă și acordarea facilităților pentru rezidenții zonelor economice libere. Parlamentul a mai ratificat o serie de acorduri prin care se oferă asistență financiară țării noastre de către partenerii de dezvoltare pentru creșterea rezilienței, construcția sau renovarea locuințelor sociale eficiente energetic, modernizarea infrastructurii rutiere și a punctelor de frontieră, acces pentru pacienți la tratamente de reabilitare de calitate etc.

Deputații au votat și proiecte de acte legislative care vizează reformarea justiției și combaterea corupției. Respectiv, au fost înăsprite amenzile pentru coruperea alegătorilor, a fost modificată legislația pentru eficientizarea instanțelor judecătorești și a evaluării externe a judecătorilor și procurorilor.

Inițiativele legislative votate de Parlament conțin și anumite măsuri de susținere a populației. A fost extins Programul „Prima casă” și a fost votat, în prima lectură, pentru majorarea alocațiilor lunare acordate victimelor represiunilor politice. Totodată, a fost constituită o comisie specială parlamentară care va identifica măsurile necesare pentru depășirea crizei în domeniul agricol.

Pe parcursul lunii iulie, în plenul Parlamentului au fost audiate patru rapoarte: al Consiliului Concurenței, cel privind acordarea ajutoarelor de stat în anul 2022, al Consiliului pentru egalitate și Raportul pentru anul 2023 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Infracţiunile sexuale, în creștere în România. 15.000 de dosare, în lucru la parchete

Infracţiunile sexuale, în creștere în România. 15.000 de dosare, în lucru la parchete Aproximativ 15.000 de dosare privind infracţiuni sexuale sunt în lucru la parchete...

Unde mergem în weekend să privim fotbal

Unde mergem în weekend să privim fotbal Site-ul FMF vă prezintă programul fotbalistic pentru acest weekend. Vineri, sâmbătă și duminică vom putea urmări meciurile etapei...

Se acordă subvenții în avans pentru proiecte de îmbunătățire funciară

Se acordă subvenții în avans pentru proiecte de îmbunătățire funciară Deținătorii de terenuri pot depune cereri de acordare a subvenției în avans pentru  proiectele investiționale...

IGSU: Pericol excepțional de incendiu în Moldova

IGSU: Pericol excepțional de incendiu în Moldova Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada 03 -09 august, pe arii extinse se va menține pericol...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.