X

Peste 70% din exporturile Tiraspolului au ajuns în UE

Peste 70% din exporturile Tiraspolului au ajuns în UE

Exporturile agenților economici din regiunea transnistreană către statele membre ale Uniunii Europene (UE) au înregistrat o dinamică ascendentă. Peste 70% din exporturi și 56% din importurile agenților economici din regiunea transnistreană au vizat Uniunea Europeană.

Potrivit Biroului politici de reintegrare (BPR), în 2023, exportul agenților economici din regiunea transnistreană către piața UE a constituit 70,48%, o cifră-record de la semnarea Acordului de Asociere cu R. Moldova, fiind marcată o creștere a exporturilor cu peste 70% în raport cu anul 2019, când procentul de export era doar 49,9%, transmite Știri.md.

Citeşte şi: Grosu vorbeşte despre posibilitatea de a avea un Procuror General din România – Stiripesurse.md

Totodată, este constatată o avansare a importului cu UE, aceasta fiind de aproape 60 %, sau o creștere cu aproape 57% în raport cu anul 2018, când procentul importurilor era de 31,8%.

Peste 70% din exporturile Tiraspolului au ajuns în UE

Principalele destinații din UE, alese de agenții economici din regiunea transnistreană, în mod tradițional, au rămas: România, Polonia, Germania, Slovacia, Bulgaria, etc.

Potrivit Biroul politici de reintegrare, războiul din Ucraina și sistarea de către autoritățile de la Kiev a activității tuturor punctelor de trecere de pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat moldo-ucrainene au contribuit la modificarea lanțurilor logistice și la reorientarea și mai accentuată a activității comerciale din regiune către piețele din UE, precum și la consolidarea conexiunii cu malul drept al Nistrului.

Tags: exportTransnistriaUniunea Europeană (UE)
Economie