Peste 7000 de militari din 30 de ţări participă la exerciţiile anuale Cobra Gold

Publicat:

Thailanda şi Statele Unite au început marţi exerciţii militare la care participă peste 7000 de soldaţi din 30 de ţări, informează Reuters, potrivit agerpres. Manevrele Cobra Gold, care se desfăşoară anual din 1982, includ pentru prima oară anul acesta exerciţii spaţiale.

Agenţia citată remarcă faptul că activităţile din Thailanda reprezintă cel mai mare exerciţiu militar multilateral din sud-estul Asiei, cu cea mai îndelungată tradiţie. Cobra Gold este în prezent o modalitate importantă prin care SUA îşi susţin alianţele din Asia în contextul concurenţei tot mai intense cu China.


Citeşte şi: Lukașenko ştie care-i ‘scopul Occidentului’: UNIREA R. Moldova cu România! – Black News

Exerciţiile au avut o amploare mai mică în timpul pandemiei de coronavirus, dar anul acesta participarea americană se ridică la 6000 de militari, cea mai mare din ultimele decenii, a precizat amiralul John Aquilino, comandantul forţelor SUA din regiunea indo-pacifică. “Vom efectua împreună cu partenerii noştri operaţiuni integrate terestre, maritime, aeriene şi în spaţiul cibernetic”, a declarat el presei.

Manevrele vor avea loc până în 10 martie şi vor demonstra cum poate o reacţie comună să contribuie la “menţinerea unei regiuni indo-pacifice libere, astfel încât toate ţările să îşi poată păstra pacea, stabilitatea şi prosperitatea”, a mai spus amiralul.

Componenta spaţială – o premieră în cadrul acestor exerciţii – se va concentra asupra înţelegerii impactului fenomenelor aeriene, cum ar fi furtunile solare, asupra operaţiunilor militare, a comunicaţiilor şi sateliţilor, a comunicat ambasada americană la Bangkok. Vor participa agenţii spaţiale militare şi civile din SUA, Thailanda şi Japonia.

Citeşte şi: Sintagma ‘limba moldovenească’ ar putea fi înlocuită cu ‘limba română’ în Constituţia Republicii Moldova

Alături de aceste ţări, Coreea de Sud, Indonezia, Malaezia şi Singapore sunt participante integrale, în timp ce China, India şi Australia vor fi implicate doar în exerciţiile umanitare. Efectivele angajate totalizează 7394 de militari.

Tensiunile între Statele Unite şi China în regiunea indo-pacifică au crescut pe măsura afirmării influenţei Beijingului în Marea Chinei de Sud şi a atitudinii faţă de Taiwan. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

Lavrov, despre alegerile din Franța: ‘Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie’

Lavrov, despre alegerile din Franța: 'Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie' Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că alegerile legislative...

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev Kievul a reușit să restabilească două treimi din capacitatea sa...

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional Astăzi are loc al doilea tur al...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.