Peste 75.000 de moldoveni suferă de probleme mintale

Publicat:

Peste 75.000 de moldoveni suferă de probleme mintale

În Republica Moldova se înregistrează o rată destul de înaltă a incidenței și prevalenței prin tulburări mintale și comportament, fiind alarmantă la copii și adolescenți. În 2022, 78.000 de persoane erau afectate, dintre care circa 10.000 sunt copii. Despre aceasta a vorbit ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unui eveniment dedicat sănătății mintale.

Potrivit ministrului, puțini oameni au acces la servicii medicale de calitate în caz de o problemă mintală. Sănătatea mintală și bunăstarea mintală sunt o prioritate pe agenda ministerului. În procesul lung de reformare a serviciilor de sănătate mintală s-a pus accentul pe o viziune integrată a problemei de sănătate mintală de servicii medicale și cele sociale, transmite IPN.


Citeşte şi: SUA şi Rusia au câştigat, Europa şi Kievul au pierdut

Astăzi, în Moldova, în afara serviciilor oferite în trei spitale de psihiatrie de la Chișinău, Bălți și Orhei, sunt dezvoltate servicii de sănătate mintală și comunitare în 40 de centre în toate raioanele și municipiile din țară. Aceste centre oferă persoanelor cu probleme de sănătate mintală asistență medicală, dar și sprijin și reabilitare psiho-socială. Ministra a remarcat că pandemia a creat o criză globală a sănătății mintale, alimentând stresul și afectând sănătatea mintală. Numărul tulburărilor de anxietate și depresie a crescut cu 25% doar în primul an de pandemie.

Ala Nemerenco a mai spus că aproape un miliard de persoane în lume trăiesc cu o tulburare mintală. Trei milioane de oameni mor în fiecare an din cauza consumului excesiv de alcool și la fiecare 40 de secunde are loc un suicid, iar la fiecare suicid au loc alte 20 de încercări. Cea mai mare rată de suicid este în rândul adolescenților.

Peste 75.000 de moldoveni suferă de probleme mintale

Reprezentanta OMS în Republica Moldova, Miljana Grbic, consideră că sănătatea mintală este unul din drepturile fundamentale ale omului. În opinia sa, este necesară iradierea hotarului dintre sănătatea fizică și cea mintală, pentru că cele două sunt un întreg. În regiunea europeană a OMS, unde sunt 53 de state membre, una din șapte persoane se confruntă cu anumite afecțiuni de sănătate mintală. Spre regret, din toți acești oameni, prea puțini au beneficiat de servicii adecvate și mulți dintre ei s-au confruntat cu stigmatizare și discriminare. Există o descreștere în specialiști în sănătatea mintală pe plan global, de aceea se recomandă statelor membre să-și regândească politicile în acest domeniu.

Șefa Centrului de sănătate mintală Buiucani, Lucia Carp, a spus că în țară sunt peste 40 de centre comunitare de sănătate mintală unde activează echipe multidisciplinare care includ medici psihiatri, psihologi, asistenți sociali și asistente medicale. Ei sunt gata să acorde ajutor și asistență persoanelor cu tulburări mintale. Ea a îndemnat oamenii să fie mai empatici cu persoanele cu o problemă mintală.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale este marcată anual la 10 octombrie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rusia livrează Iranului sisteme de apărare aeriană avansate

Rusia livrează Iranului sisteme de apărare aeriană avansate Rusia ar fi început să livreze echipamente de apărare aeriană şi radare avansate Iranului, ca răspuns la...

Google a monopolizat căutările online prin tranzacţii ilegale

Google a monopolizat căutările online prin tranzacţii ilegale Google (divizie a Alphabet Inc) a monopolizat în mod ilegal piaţa motoarelor de căutare prin tranzacţii exclusive,...

VIDEO Octavian Țîcu: Reprezentanții guvernării PAS ar fura fonduri oferite de UE

VIDEO Octavian Țîcu: Reprezentanții guvernării PAS ar fura fonduri oferite de UE Octavian Țîcu, candidat la alegerile prezidențiale 2024, în cadrul unei emisiuni a afirmat...

Moldovenii pot accesa burse de studiu în Marea Britanie

Moldovenii pot accesa burse de studiu în Marea Britanie Cetățenii Republicii Moldova pot obține o bursă Chevening pentru a studia în Marea Britanie. Bursa oferă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.