X

Peste 80% dintre copiii din Africa de Sud în jurul vârstei de 10 ani au dificultăţi la citire (studiu)

Peste 80% dintre copiii din Africa de Sud în jurul vârstei de 10 ani au dificultăţi să citească şi să înţeleagă în acelaşi timp ceea ce citesc, se arată într-un studiu internaţional publicat marţi, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Din păcate, rezultatele prezintă cifre dezamăgitoare”, a declarat ministrul Educaţiei, Angie Motshekga, menţionând studiul Progress in International Reading Literacy Study (Pirls), realizat la fiecare cinci ani începând din 2001.

Citește și : Paolo Gentiloni nu vede riscul unei crize imobiliare sau a datoriilor în UE

Astfel, 81% dintre elevii sud-africani de clasa a IV-a primară, deci în jurul vârstei de zece ani, citesc cu dificultate, faţă de 78% cu cinci ani mai devreme. Pandemia de coronavirus a contribuit la agravarea analfabetismului, a subliniat ea în cadrul unei conferinţe de presă la Pretoria.

Potrivit ministrului, în multe şcoli primare, “predarea lecturii se concentrează doar pe performanţa orală, neglijând înţelegerea lecturii şi sensul cuvintelor scrise”.

În plus, numeroase şcoli din cea mai industrializată ţară africană nu dispun de manuale şi biblioteci, şi uneori de infrastructură sau toalete adecvate.

La treizeci de ani de la sfârşitul apartheidului, ţara rămâne marcată de educaţia precară impusă multă vreme populaţiei majoritare de culoare sub regimul segregaţionist.

Parţial analfabeţi, mulţi bunici şi părinţi au dificultăţi să îi ajute pe copii să înveţe să citească.

Citește și : Ucraina, o ţară PUTRED de coruptă! Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie a fost prins când lua o ŞPAGĂ uriaşă

Africa de Sud este una dintre cele trei ţări de pe continent care au participat la acest studiu, alături de Maroc şi Egipt.

Tags: Africa de SudanalfabetismAngie MotshekgacopiiPirls
Categorii: Știrile zilei