Peste 90% dintre copiii din lume respiră un aer toxic (OMS)

Publicat:

Aerul toxic are un impact devastator pentru miliarde de copii din lume, afectându-le inteligenţa şi cauzând sute de mii de decese, conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), scrie The Guardian. Studiul a relevat că peste 90% dintre copiii din lume, 1,8 miliarde, respiră un aer toxic, potrivit News.ro .

OMS a comunicat că experţii medicali din toate domeniile privind sănătatea copiilor descoperă noi dovezi privind nivelul acestei crize atât în ţări bogate, cât şi în cele sărace. Printre efecte se numără o greutate scăzută la naştere, astm, boli ale inimii şi o dezvoltare defectuoasă neuronală.


Citește și : Erdogan inaugurează la Istanbul un nou aeroport de dimensiuni faraonice

Medicul Tedros Adhanom, directorul general al OMS, a declarat: „Aerul poluat otrăveşte milioane de copii şi le distruge vieţile. Acest lucru nu este scuzabil, fiecare copil ar trebui să poată respira aer curat pentru a creşte şi a-şi atinge potenţialul.

Rezultatele studiului coincid cu prima conferinţă globală privind poluarea aerului şi sănătatea de la Geneva.

Studiul OMS a găsit că poluarea aerului afectează în mod deosebit copiii pentru că poluanţii sunt deseori concentraţi în apropiere de nivelul solului. De asemenea, organele în stadiu de dezvoltare şi sistemul nervos al copiilor sunt mai susceptibile la astfel de pericole.

„Poluarea aerului afectează creierele copiilor noştri, le afectează sănătatea în mai multe feluri decât suspectam”, a afirmat medicul Maria Neira, directorul OMS privind sănătatea publică şi mediul.

Studiul a găsit că 600.000 de copii mor din cauza infecţiilor respiratorii acute cauzate de aerul toxic, iar 93% dintre ei sunt expuşi la unul dintre cei mai periculoşi poluanţi – PM2.5. În ţările subdezvoltate, 98% dintre copiii sub cinci ani sunt expuşi la un nivel de PM2.5 peste recomandările OMS.

Femeile însărcinate sunt vulnerabile în mod special, aerul toxic provocând naşteri premature şi cu o greutate sub cea normală. Poluarea aerului creşte riscul unor boli cronice precum cele cardiovasculare.

Citește și : Abordarea NATO faţă de Rusia riscă să genereze o nouă cursă a înarmării (Aleksandr Gruşko)

Tedros Adhanom a scris în The Guardian că poluarea aerului este „noul tutun”, argumentând că simpla acţiune de a respira ucide şapte milioane de persoane în fiecare an şi răneşte alte câteva miliarde.

Studiul a găsit că atât poluarea aerului din interior cât şi a celui din exterior creează probleme de sănătate semnificative.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.