Peste jumătate de milion de copii din Beirut luptă pentru supravieţuire

Publicat:

Peste jumătate de milion de copii din Beirut luptă pentru supravieţuire într-o ţară aflată în plină criză economică, a atras atenţia miercuri organizaţia neguvernamentală Salvaţi Copiii, relatează AFP, potrivit agerpres.

Libanul traversează de mai multe luni cea mai gravă criză economică şi financiară din istorie, amplificată de pandemia de coronavirus şi marcată de o degringoladă a monedei naţionale, de o creştere a şomajului şi de o hiper-inflaţie.


Citește și: Omul de legătură între Washington și Berlin vorbește despre retragerea trupelor americane din Germania

În regiunea metropolitană Beirut, care include capitala şi suburbiile sale, 910.000 de persoane, între care 564.000 de copii, au dificultăţi în a-şi asigura nevoile elementare, inclusiv o alimentaţie suficientă, a avertizat ONG-ul.

Din septembrie anul trecut, preţurile produselor de bază au crescut cu 169%, în timp ce şomajul a urcat cu 35% în sectorul formal şi până la 45% în sectorul informal, iar puterea de cumpărare a familiilor a scăzut cu 85%.

“Această criză loveşte pe toată lumea – familiile libaneze, refugiaţii palestinieni şi sirieni. Vom începe să vedem copii murind de foame până la sfârşitul anului”, a atras atenţia Jad Sakr, director interimar al Salvaţi Copiii din Liban.

Libanul găzduieşte aproape 1,5 milioane de refugiaţi sirieni, dintre care mai puţin de un milion aflaţi în registrele ONU, şi circa 174.000 de refugiaţi palestinieni.

“Din cauza coronavirusului, tatăl meu nu mai lucrează, iar noi nu mai avem ce mânca. Vreau să lucrez pentru a-mi ajuta părinţii şi a-mi hrăni surorile”, spune Sara, o siriancă de nouă ani, citată în raportul Salvaţi Copiii.

“Sora mea plânge tot timpul pentru că vrea lapte şi nu putem să îi cumpărăm”, a adăugat ea.

Criza în desfăşurare nu ocoleşte nicio clasă socială.

“Copiii, chiar cei proveniţi din familii libaneze cu venituri medii, mănâncă tot mai puţin sau deloc într-o zi (…) În unele cazuri, copiii lucrează pentru a-şi ajuta familiile”, a adăugat Jad Sakr.

Citește și: Parlamentul Turciei APROBĂ controlul asupra Twitter şi Facebook

Două treimi dintre gospodăriile libaneze s-au confruntat cu scăderea veniturilor de la începutul crizei, în timp ce 20% dintre familiile libaneze şi 33% dintre familiile siriene au fost nevoite să sară peste mese sau nu au avut suficientă mâncare pentru o zi, a reamintit ONG-ul, citând Programul Alimentar Mondial (PAM).

Organizaţia Salvaţi Copiii a cerut guvernului libanez să distribuie de urgenţă un ajutor social pentru cele mai vulnerabile familii şi să creeze, pe termen lung, un sistem de protecţie socială şi de pensii pentru lucrătorii independenţi sau pentru persoanele care lucrează în economia informală.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.