Peste o mie de pelerini evrei sunt BLOCAŢI la frontiera dintre Belarus şi Ucraina – VIDEO

Publicat:

Numărul de pelerini evrei blocaţi la frontiera dintre Belarus şi Ucraina din cauza restricţiilor legate de pandemia de coronavirus depăşeşte deja 1.000 şi alţi pelerini continuă să vină, au anunţat miercuri cele două ţări, informează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit poliţiei de frontieră belaruse, cel puţin 1.064 de cetăţeni israelieni au traversat frontiera începând de luni, dintre care 242 de copii. La rândul său, poliţia de frontieră ucraineană a estimat numărul acestora la “circa 1.000”, dând totodată asigurări că situaţia “este sub control”, potrivit purtătorului său de cuvânt Andrii Demcenko.


Citeşte şi: Trump a răspuns la întrebările dificile ale alegătorilor din Philadelphia

Veniţi în principal din Israel, dar şi din Franţa, Regatul Unit şi SUA, aceşti evrei hasidici speră să participe la un pelerinaj la Uman, în centrul Ucrainei, dar s-au pomenit blocaţi într-un “no man’s land” între Ucraina şi Belarus, din cauza închiderii frontierelor ucrainene în contextul pandemiei.

Pelerinii au trecut prin Belarus crezând că vor putea ocoli restricţiile impuse de Kiev.

Blocaţi unii dintre ei de peste o săptămână în condiţii precare, soarta lor alimentează temeri privind o criză umanitară. Potrivit Crucii Roşii belaruse, pelerinii nu au suficiente resurse pentru a-şi asigura necesităţile de bază.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, ce întreţine relaţii tensionate cu Ucraina, pe care o acuză că a favorizat grava criză politică din ţara sa, i-a cerut guvernului să negocieze cu Kievul “deschiderea unui culoar” umanitar pentru pelerini până în Uman.

În fiecare an de Anul Nou evreiesc, zeci de mii de pelerini vin la Uman, în centrul Ucrainei, pentru a se reculege la mormântul lui Rabbi Nahman din Braţlav (1772-1810), fondatorul unei ramuri a iudaismului ultraortodox, hasidismul. Anul acesta, pelerinajul este prevăzut pentru 18-28 septembrie.

Citeşte şi: Trump a răspuns la întrebările dificile ale alegătorilor din Philadelphia

Autorităţile ucrainene şi cele israeliene i-au îndemnat pe evreii hasidici să renunţe anul acesta la pelerinaj din cauza pandemiei de coronavirus, cu atât mai mult cu cât Ucraina a interzis la sfârşitul lui august, pentru o lună de zile, intrarea de cetăţeni străini pe teritoriul său din cauza creşterii numărului de infectări.

La rândul său, Israelul a reimpus duminică măsuri de izolare la nivel naţional.

Situaţia din Uman, oraş cu circa 80.000 de locuitori, era deja dificilă înainte de acest aflux. Săptămâna trecută, doi pelerini au fost expulzaţi pentru că au distrus barierele instalate lângă mormântul lui Rabbi Nahman, o măsură de distanţare pusă în aplicare din cauza pandemiei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.