Peter Handke desemnat ‘persona non grata’ în Sarajevo

Publicat:

Autorităţile din Sarajevo, capitala Bosniei şi Herţegovinei, l-au declarat “persona non grata” pe scriitorul austriac Peter Handke, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2019, din cauza sprijinului exprimat de acesta în favoarea fostului preşedinte sârb Slobodan Milosevic şi a negării genocidului comis în 1995 în oraşul bosniac Srebrenica, informează Reuters, scrie agerpres.

Sarajevo a fost asediat timp de 43 de luni de forţele naţionaliste sârbo-bosniace înarmate de Milosevic în timpul războiului din 1992-1995, declanşat după separarea Bosniei de fosta Iugoslavie condusă de sârbi. Aproximativ 11.000 de oameni au murit în timpul asediului, din care cel puţin 10% erau copii.


Citește și : Procesul în procedura demiterii lui Trump ar putea începe în ianuarie

În total, acel război a făcut peste 100.000 de victime.

Parlamentul cantonal din Sarajevo a adoptat în unanimitate, miercuri, o proclamaţie prin care Peter Handke a fost declarat nedorit în acest oraş, după ce scriitorul austriac a dezvăluit într-un interviu recent că ar putea să viziteze anul viitor regiunea autonomă sârbă din Bosnia creată după acel război.

“Posibila lui vizită în ţara noastră… ar aduce mai multă furie şi umilinţe pentru toate victimele”, se afirmă în acea proclamaţie, care a condamnat totodată atribuirea premiului Nobel pentru literatură din acest an unui “negaţionist al genocidului”.

Reflectând îndelungatele diviziuni etnice din Bosnia, Igor Radojicic, primarul capitalei de facto a regiunii autonome sârbeşti, Banja Luka, l-a felicitat pe Peter Handke şi l-a invitat să viziteze acest oraş. Naţionaliştii sârbi îl consideră pe Peter Handke un promotor al cauzei lor.

Autorităţile din Sarajevo nu pot să îl împiedice pe scriitorul austriac să viziteze teritoriul Republicii Srpska, însă proclamaţia lor de miercuri le va permite să îi interzică accesul în Bosnia prin capitala ţării.

Musulmanii bosniaci şi în special rudele celor aproximativ 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani masacraţi de forţele sârbe în Srebrenica, cea mai gravă atrocitate comisă în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial, s-au declarat indignaţi la aflarea veştii despre recompensarea scriitorului Peter Handke de Comitetul Nobel. Alte ţări din regiunea Balcanilor au criticat la rândul lor acea decizie.

Decizia Academiei Suedeze de a îl premia pe Peter Handke a generat un val de critici în contextul în care romancierul şi dramaturgul austriac a susţinut un discurs la funeraliile lui Slobodan Milosevic în 2006, după ce fostul preşedinte al Serbiei a murit într-o închisoare din Haga în aşteptarea verdictului în procesul în care era judecat pentru crime de război.

Citește și : Kyriakos Mitsotakis: Locul Serbiei este în Uniunea Europeană

Peter Handke a refuzat să răspundă întrebărilor legate de sprijinul său pentru Milosevic.

Sute de persoane au protestat marţi la Stockholm faţă de decizia Academiei Suedeze de a atribui premiul Nobel scriitorului Peter Handke. Ambasadorii din Albania, Bosnia, Croaţia, Kosovo, Macedonia de Nord şi Turcia au boicotat ceremonia de înmânare a premiilor Nobel.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.