Peter Handke este afectat de critici: ‘Îmi este greu să primesc Premiul Nobel’

Publicat:

Scriitorul austriac Peter Handke, căruia îi va fi înmânat marţi Premiul Nobel pentru Literatură, a mărturisit că nu se aştepta la atâta animozitate împotriva lui pentru acordarea acestui premiu şi că i-a fost foarte greu să suporte atacurile şi criticile pentru poziţia sa pro-sârbă în timpul războiului din Iugoslavia din deceniul 1990, relatează EFE, potrivit agerpres.

“Nu, nu. Poţi să te aştepţi la lucruri rele. Poţi să ţi le imaginezi, dar până la urmă sunt mult mai rele”, a răspuns el postului sârbo-bosniac RTRS la întrebarea dacă se aştepta la atâta animozitate împotriva lui.


Citeşte şi: Alertă maximă în Chile: Un avion militar A DISPĂRUT de pe radar!

Peter Handke a declarat că atunci când a primit vestea că a câştigat premiul Nobel pentru Literatură pentru 2019 a simţit “atât linişte, cât şi energie”.

“Însă apoi, la un moment determinat, totul a devenit dificil din cauza acestor atacuri. Nu sunt un masochist”, a spus scriitorul austriac.

Controversele suscitate de poziţia pro-sârbă a lui Handke, cu acuzaţii că a dat voce naţionalismului radical sârb şi că a minimalizat masacrele, au umbrit decernarea premiilor Nobel.

În timp ce Serbia şi Republica Bosnia s-au bucurat pentru acest premiu, restul Balcanilor occidentali a criticat decernarea unui premiu atât de important unui scriitor care justifică sau minimalizează masacre, precum cel de la Srebrenica, unde sârbii-bosniaci au ucis 8.000 de musulmani în 1995.

Citeşte şi: Atacatorul din spitalul din Cehia şi-a tras un GLONŢ în CAP

Albania, Kosovo, Turcia şi Croaţia au boicotat ceremonia de decernare a premiilor Nobel de la Stockholm şi nu îşi vor trimite ambasadorii, în timp ce asociaţiile victimelor de la Srebrenica au anunţat marţi proteste în capitala suedeză.

Între timp, în localitatea kosovară Gracanica, locuită de sârbi, a fost organizată o ceremonie de omagiere a scriitorului austriac.

Sârbii din Kosovo îl văd pe Handke ca pe un mare prieten, care a vizitat de mai multe ori enclava Velika Hoca şi a donat bani locuitorilor săi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

Cel puţin 5 morţi în urma intemperiilor care au lovit Elveţia, Franţa, Italia şi Germania

Cel puţin 5 morţi în urma intemperiilor care au lovit Elveţia, Franţa, Italia şi Germania Furtunile violente şi ploile torenţiale care s-au abătut sâmbătă asupra...

Grecia: Incendiu de pădure masiv la nord de Atena

Grecia: Incendiu de pădure masiv la nord de Atena Un incendiu masiv a izbucnit sâmbătă într-o zonă dens împădurită la aproximativ 20 de kilometri nord...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.