Peter Handke evită să răspundă la întrebări privind poziţiile sale pro-sârbe: ‘Iubesc literatura, nu opiniile’

Publicat:

“Iubesc literatura, nu opiniile”: la Stockholm, unde urmează să primească premiul Nobel pentru Literatură pe 2019, scriitorul austriac Peter Handke a evitat vineri să răspundă la întrebări privind poziţiile sale controversate pro-sârbe în timpul războaielor din anii ’90 din fosta Iugoslavie, relatează AFP şi Reuters, scrie agerpres.

În cadrul tradiţionalei conferinţe de presă a laureaţilor premiului Nobel pentru Literatură organizată înainte de ceremonia din 10 decembrie, scriitorul austriac a părut foarte deranjat de această controversă, refuzând să răspundă la întrebările presei asupra acestui subiect.


Citește și : Incident armat într-o bază militară din Florida – Cel puțin doi morți

“Iubesc literatura, nu opiniile”, i-a spus el unui jurnalist care l-a întrebat dacă s-a răzgândit cu privire la ce s-a întâmplat în Balcani în anii ’90. “Urăsc opiniile”, a insistat el.

Întrebat dacă acceptă faptul că la Srebrenica, în Bosnia, a avut loc un masacru, Handke a răspuns, vizibil tremurând, că a primit multe scrisori de susţinere din partea cititorilor după ce a fost desemnat, în octombrie, câştigătorul premiului Nobel pentru Literatură în valoare de 935.000 de dolari.

Însă, a afirmat el, a primit şi o scrisoare anonimă care conţinea hârtie igienică. Avea un fel de “caligrafie de rahat”, a mai spus el.

“Vă spun că prefer hârtia igienică, o scrisoare anonimă cu hârtie igienică înăuntru, în locul întrebărilor voastre goale şi ignorante”, a mai spus Handke.

Scriitorul austriac, în vârstă de 77 de ani, a declarat că vrea să le mulţumească cititorilor pentru scrisorile lor de susţinere, însă a refuzat să vorbească despre fosta Iugoslavie. “Nu vreau să răspund la niciuna dintre întrebările voastre”, a spus el, adresându-se unei camere pline de jurnalişti.

Citește și : Două autobuze pline cu copii s-au ciocnit în Franţa

Marţi, 10 decembrie, sunt planificate proteste la Stockholm, atunci când regele Suediei urmează să-i înmâneze lui Handke premiul Nobel pentru Literatură.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

Cel puţin 5 morţi în urma intemperiilor care au lovit Elveţia, Franţa, Italia şi Germania

Cel puţin 5 morţi în urma intemperiilor care au lovit Elveţia, Franţa, Italia şi Germania Furtunile violente şi ploile torenţiale care s-au abătut sâmbătă asupra...

Grecia: Incendiu de pădure masiv la nord de Atena

Grecia: Incendiu de pădure masiv la nord de Atena Un incendiu masiv a izbucnit sâmbătă într-o zonă dens împădurită la aproximativ 20 de kilometri nord...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.