X

Peter Handke evită să răspundă la întrebări privind poziţiile sale pro-sârbe: ‘Iubesc literatura, nu opiniile’

“Iubesc literatura, nu opiniile”: la Stockholm, unde urmează să primească premiul Nobel pentru Literatură pe 2019, scriitorul austriac Peter Handke a evitat vineri să răspundă la întrebări privind poziţiile sale controversate pro-sârbe în timpul războaielor din anii ’90 din fosta Iugoslavie, relatează AFP şi Reuters, scrie agerpres.

În cadrul tradiţionalei conferinţe de presă a laureaţilor premiului Nobel pentru Literatură organizată înainte de ceremonia din 10 decembrie, scriitorul austriac a părut foarte deranjat de această controversă, refuzând să răspundă la întrebările presei asupra acestui subiect.

Citește și : Incident armat într-o bază militară din Florida – Cel puțin doi morți

“Iubesc literatura, nu opiniile”, i-a spus el unui jurnalist care l-a întrebat dacă s-a răzgândit cu privire la ce s-a întâmplat în Balcani în anii ’90. “Urăsc opiniile”, a insistat el.

Întrebat dacă acceptă faptul că la Srebrenica, în Bosnia, a avut loc un masacru, Handke a răspuns, vizibil tremurând, că a primit multe scrisori de susţinere din partea cititorilor după ce a fost desemnat, în octombrie, câştigătorul premiului Nobel pentru Literatură în valoare de 935.000 de dolari.

Însă, a afirmat el, a primit şi o scrisoare anonimă care conţinea hârtie igienică. Avea un fel de “caligrafie de rahat”, a mai spus el.

“Vă spun că prefer hârtia igienică, o scrisoare anonimă cu hârtie igienică înăuntru, în locul întrebărilor voastre goale şi ignorante”, a mai spus Handke.

Scriitorul austriac, în vârstă de 77 de ani, a declarat că vrea să le mulţumească cititorilor pentru scrisorile lor de susţinere, însă a refuzat să vorbească despre fosta Iugoslavie. “Nu vreau să răspund la niciuna dintre întrebările voastre”, a spus el, adresându-se unei camere pline de jurnalişti.

Citește și : Două autobuze pline cu copii s-au ciocnit în Franţa

Marţi, 10 decembrie, sunt planificate proteste la Stockholm, atunci când regele Suediei urmează să-i înmâneze lui Handke premiul Nobel pentru Literatură.

Tags: bosniaNobel pentru LiteraturăPeter HandkeprotesteSrebrenicaStockholm
Categorii: Diaspora