X

Peter Michalko: ‘Acordul de asociere cu Republica Moldova nu mai poate fi denunţat’

Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova au ajuns la un nivel destul de avansat, iar Acordul de asociere între cele două părţi nu mai poate fi denunţat, a declarat joi noul ambasador al UE la Chişinău, Peter Michalko, citat de IPN, Deschide.md şi Radio Chişinău.

Relaţiile dintre Republica Moldova şi UE au o bază solidă, a afirmat el într-o întâlnire cu presa locală.

Citeşte şi: Doi români au fost prinşi în Canalul Mânecii cu un camion plin cu droguri

Referitor la priorităţile guvernului moldovean, acestea trebuie să fie implementarea Acordului de asociere, conform calendarului, îmbunătăţirea situaţiei din justiţie, a condiţiilor de activitate a mediului de afaceri, a enumerat Peter Michalko. “Este importantă şi implementarea legislaţiei. Aceasta va fi în vizorul UE’, a subliniat şeful misiunii UE la Chişinău.

Cât priveşte asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro promisă Chişinăului, reprezentantul UE a reiterat că banii vor fi acordaţi în tranşe şi vor fi condiţionaţi de reforme.

Acordarea asistenţei macrofinanciare va depinde şi de deciziile pe care le va lua Chişinăul în contextul modificării Codului electoral, care prevede trecerea la sistemul de vot mixt. Noul sistem electoral avantajează Partidul Democrat – la guvernare – şi Partidul Socialiştilor al preşedintelui prorus Igor Dodon, dezavantajând formaţiunile extraparlamentare proeuropene.

Citeşte şi: Donald Trump şi republicanii şi-au lansat proiectul de reformă fiscală şi de scădere a impozitelor

“Vom evalua progresul fiecărui proces de reforme şi, în consecinţă, se vor lua deciziile de acordare a tranşelor. Asistenţa UE are scopul de a susţine reformele”, a adăugat oficialul european.

În timpul campaniei prezidenţiale de anul trecut şi după alegerea sa ca preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a declarat în repetate rânduri, în interviuri acordate presei ruse, că Acordul de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este o mare greşeală şi că este hotărât să convoace un referendum pentru denunţarea acestuia, pledând în schimb pentru o aderare la Uniunea Economică Eurasiatică, condusă de Rusia. 

Tags: acord de asocierechisinauigor dodonPeter Michalkorepublica moldovauniunea europeana
Categorii: Diaspora