X

Peter Szijjarto : Ungaria se aşteaptă ca autorităţile de la Kiev să nu limiteze drepturile minorităţilor

Ungaria se aşteaptă ca autorităţile de la Kiev să nu limiteze drepturile minorităţilor, să coopereze cu acestea şi să respecte opinia Comisiei de la Veneţia în legătură cu noua lege ucraineană a educaţiei, a declarat vineri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, citat de MTI, conform agerpres.

Oficialul ungar a prezentat poziţia Ungariei în cadrul reuniunii Consiliului de Asociere UE-Ucraina, desfăşurată la Bruxelles.

Noua lege ucraineană a educaţiei, adoptată la începutul lunii septembrie de parlamentul de la Kiev şi promulgată de preşedintele Petro Poroşenko, introduce sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educaţiei. Conform noii legi, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se va face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educaţia în limbile minorităţilor va fi disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare.

Citește și : Suma la care se va ridica ‘factura’ pentru Brexit este estimată la 40-45 de miliarde de euro

Guvernul ungar a declarat cu mai multe ocazii că va zădărnici eforturile Ucrainei în organizaţiile internaţionale dacă autorităţile de la Kiev nu elimină anumite prevederi din legea respectivă.

”UE şi-a prezentat în mod clar aşteptările şi acestea coincid cu cele ale Ungariei”, a spus şeful diplomaţiei de la Budapesta, potrivit căruia legea respectivă încalcă însăşi constituţia Ucrainei, declaraţia finală a Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius şi Acordul de Asociere UE-Ucraina.

Guvernul ungar va considera că această problemă este rezolvată numai dacă minoritatea maghiară din Ucraina va declara acest lucru, a adăugat Szijjarto.

Tags: bruxellescooperezedrepturile minorităţilorkievPéter SzijjartoPetro PoroşenkoUngaria
Categorii: Diaspora