Petro Poroşenko a declarat că este gata să deschidă o ancheta internațională în cazul lui Mihail Saakaşvili

Publicat:

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat vineri că este gata să implice experţi internaţionali în ancheta asupra presupusei finanţări ruse a activităţilor adversarului său politic, fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, pe care îl acuză că este în solda Moscovei, informează AFP, potrivit agerpres .

“Dacă cineva este finanţat de o ţară-agresor sau de serviciile sale speciale, sau de oligarhii săi, pentru a submina pacea socială şi stabilitatea statului, aceasta îi atrage penală”, a declarat Poroşenko în timpul unei conferinţe de presă la Vilnius.


“Nu exclud că ancheta ar putea cere o expertiză specială, inclusiv de la organizaţii internaţionale, pentru a întări încrederea” între părţi, a mai spus el.

Potrivit lui Poroşenko, “Saakaşvili trebuie să răspundă în faţa anchetatorilor şi publicului în legătură cu acuzaţiile care i se aduc”. “Dacă el nu răspunde, acest lucru nu poate indica decât că aceste acuzaţii sunt bine fondate”, a subliniat liderul ucrainean.

Saakaşvili, devenit în 2003 preşedinte al Georgiei în urma unei revoluţii prooccidentale, dar care a fost constrâns la exil zece ani mai târziu, a participat de atunci, în Ucraina – ţară unde şi-a făcut studiile în epoca sovietică – la revolta prooccidentală care l-a adus pe Poroşenko la putere, la începutul lui 2014.

Citește și : Consiliul Constituţional francez a validat o lege prin care Parchetul este subordonat ierarhic Ministerului Justiţiei

El a fost numit de Poroşenko, în 2015, în funcţia de guvernator al regiunii ucrainene Odesa, înainte de a demisiona un an mai târziu, denunţând corupţia puterii ucrainene.

După ce, atunci când se afla în străinătate, i s-a retras cetăţenia ucraineană ce îi fusese acordată, Saakaşvili a revenit ilegal în Ucraina, în septembrie, pentru a lansa o cruciadă anti-corupţie şi a cere demisia lui Poroşenko.

Altădată “oaia neagră” a Moscovei, Mihail Saakaşvili a devenit un opozant fervent al puterii prooccidentale ucrainene, care îl acuză acum că ar acţiona la ordinul Kremlinului.

Potrivit procurorilor de la Kiev, manifestaţiile organizate de Saakaşvili ar fi finanţate de apropiaţi ai fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici, demis în 2014 şi care se află în prezent în exil în Rusia.

Saakaşvili a fost cât pe ce să fie arestat marţi, însă susţinătorii săi înarmaţi cu bastoane i-au respins pe poliţiştii veniţi să-l aresteze.

Miercuri, 16 persoane au fost rănite atunci când poliţia a încercat să ia cu asalt tabăra de corturi instalată de susţinătorii săi la Kiev.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor Elvețian de origine turcă care acum doi ani și-a ucis cu deosebită cruzime...

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.